Черният хляб може да бъде опасен

Много експерти препоръчват при диабет тип 2 хората да консумират черен вместо бял хляб.

Според диетолога Майкъл Мосли, трябва да се проявява особено внимание при избора на този продукт, съобщава информационният сайт „Експрес“. Някои от видовете черен хляб може да доведат до повишаване нивата на кръвна захар, предупреждава той. Експертът твърди, че много от видовете черен хляб в търговската мрежа съдържат различни добавки – подобрители на вкуса, които може да повишат нивото на кръвната захар. За хората, страдащи от диабет, е по-полезно да консумират не хляб, а пълнозърнести храни (киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), както и бобови растения. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати, които препятстват резките промени на нивото на кръвна захар, както и фибри, поддържащи стомашната микрофлора. Много е важно да се намали до минимум консумацията на сладки неща, торти, плодови сокове и газирани напитки. /БГНЕС