Черно море излъга Левски на "Ивайло"

Левски загуби първия си мач от пролетния дял на родното първенство, след като отстъпи на Черно море с 0:1. На стадион "Ивайло" във Велико Търново, където се игра двубоят от 19-ия кръг заради наказанието на "сините" с лишаване от домакинство, "моряците" измъкнаха трите точки и удължиха негативната серия на столичани в шампионата.

В третата минута на срещата привържениците по трибуните аплодираха в памет на Трифон Иванов - след два дни ще се навършат седем години от смъртта на легендата на българския футбол. Първият точен удар по посока една от двете врати дойде в 17-та минута, когато изстрел на Ивелин Попов отдалеч не притесни Иван Дюлгеров. Последва и най-добрата ситуация за водения от Станимир Стоилов тим - новото попълнение Рикардиньо, който дебютира заедно с Асен Чандъров, бе изведен на добра позиция, но шутът му бе париран от Дюлгеров. Левски отправи още няколко изстрела към вратата на Черно море, но без резултат, а играчите на Илиан Илиев дочакаха своя миг в 35-та минута, когато дебютен гол с екипа на варненци отбеляза Александър Василев. Той реализира с глава от близко разстояние, след като опит за центриране на Виктор Попов изненада стража на "сините" Николай Михайлов. Капитанът на Левски отклони топката с ръка в напречната греда, а това направи задачата на Василев лесна и той откри резултата.

Виктор Попов (д) бе замесен в победния гол на "моряците".

След почивката столичани не бяха достатъчно активни и с изключение на няколко изстрела в аут, не застрашиха сериозно вратата на Дюлгеров. От другата страна, "моряците" вкараха два пъти топката в мрежата на Михайлов, но и двата пъти бяха разочаровани, а попаденията - незачетени. Първо, игра с ръка на дебютиралия в атаката Атанас Илиев в течението на атаката доведе до отмяната на втори гол във вратата на "сините" след намеса на ВАР, а при втората ситуация влезлият от пейката Исмаил Иса се разписа с глава, но бе в положение на засада. До края Черно море удържа крехкия си аванс и така удължи черната поредица на съперника в Първа лига.

Левски е в серия от девет поредни мача без победа за първенство - серия, която датира от 12-и октомври миналата година. "Сините" остават на седмо място с 30 точки, а Черно море се завърна в топ 6, изпреварвайки днешния си съперник и има 32 пункта. За "моряците" предстои домакинство на Берое, докато Левски гостува на Пирин в Благоевград.

В другия двубой, който се игра по същото време, ЦСКА 1948 се наложи над Хебър с 2:0 в мач от 19-ия кръг на Първа лига. На Националния стадион "Васил Левски" "червените" стигнаха до победата в официалния дебют на новия старши треньор Тодор Янчев.

Тодор Янчев дебютира с успех начело на ЦСКА 1948.

Ивайло Чочев, който остана на трето място в анкетата за Футболист на годината в България за 2022 година, реализира своя гол номер 15 от началото на сезона, с който откри резултата за домакините в края на първото полувреме. В заключителните мигове на срещата Александър Колев бе точен от дузпа, с което сложи точка на спора. В класирането "армейците" са трети с 39 точки, докато играчите на Владимир Манчев са предпоследни с 12 пункта и продължават борбата си за оцеляване.

В следващия кръг пазарджиклии приемат пряк конкурент в битката за оставане - Спартак Варна, докато ЦСКА 1948 пътува до Враца за гостуване на Ботев. /БГНЕС