Чернобил – Забранената зона (видео)

От най-тежката промишлена авария в историята на човечеството – Чернобил, изминаха 33 години, но истината около инцидента продължава да вълнува. Районът на Чернобилската АЕЦ, както и авариралия реактор 4, днес са достъпни за туристи. Еднодневни или няколкодневни екскурзии до забранената зона се предлагат и от български агенции.

Преслав Конов

Посещението в АЕЦ Чернобил не е скъпо удоволствие. Между 4 дни и седмица престой, с включеното посещение в забранената зона, излиза между 500 - 700 евро, заяви в интервю за БГНЕС Преслав Конов, който организира туристически пътувания до района на украинската централа. В сумата са включени нощувки в Киев.

Сумата се определя от това колко дни туристът ще бъде в зоната и дали иска да види контролната зала на 4 реактор.

Към момента 11 българи са заявили желание за екскурзия до АЕЦ Чернобил. Любопитно е, че 10 от тях са резервирали посещението през февруари – много преди да излезе мини сериала на HBO за аварията, превърнал се в абсолютен световен хит за кратко време.

Чернобил е едно въздействащо място. При всички случаи не е за всеки. Подходящо е за хора, които търсят висока доза адреналин и за такива, които се интересуват от историята на трагедията.

„По мнение и на специалисти АЕЦ Чернобил е доста безопасно място, няма нищо общо с легендите", смята Конов.

Не навсякъде може да се посети затворената АЕЦ. Разделена е на две забранени зони - с периметър съответно от 30 и 10 километра.

В 30-километровата зона се намира самият град Чернобил, който е служил през 80-те като административен център. В момента има работещи няколко фабрики, пожарна, два хотела. Нивата на радиация в града са малко по-високи от тези в Киев, но в нормата за безопасност – около 0,20 микроренгена. В столицата постоянният рентген е около 0,10-0,12.

Във втората, 10-киломерова зона, нещата са малко по-различни. Там има места с по-висока радиация, която също не е опасна. И в двете зони туристите не могат да се разхождат свободно.Специално разрешение за допуск се издава от украинската Агенция за контрол на забранената зона. „Още един аргумент, че посещението е безопасно – най-малкото, ако има риск държавата няма да издаде официално разрешително“, обясни Конов.

Освен разрешителното, движението се извършва само с микробуси и със специално обучени гидове. Няма как някой да отиде сам и да влезе в зоната.

Подготовката за пътешествието не отнема много време. След като стигнете в Украйна, в зоната на АЕЦ Чернобил се влиза само с червения задграничен паспорт, не се приемат българските лични карти.

„След посещението човек не може да остане равнодушен от това, което вижда и да се замисли колко крехка е цялата система, как съществуването на човечеството зависи от няколко решения“, размишлява Преслав и допълва, че тези емоции постепенно се превръщат от доходоносен туристически бизнес. „Украйна не е богата и се опитва да експлоатира всеки един възможен ресурс, който има. А атомната централа е един от тях. Виждам комерсиален ефект, но не е толкова голям, че да отклони вниманието на човек от същината на случилото се“, обобщава Преслав Конов. /БГНЕС