Чертаят нова зебра на „Каблешков” заради ремонта, запечатал „Манастирски ливади”

Пешеходна пътека и временен светофар ще помагат за връзката на жителите на „Манастирски ливади” с кв. „Гоце Делчев“, където се намират 104 ОУ и 73 СУ. Причината е ремонтът на булевард „Тодор Каблешков“, който буквално е запечатал квартала. Заради настъпващия старт на новата учебна година са предприети мерките, за да може да се осигури достъп на учениците до образователните институции в района.

Пред БГНЕС кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов каза, че влизането и излизането от „Манастирски ливади“ в посока булевард „България“ ще се случва по улиците „Васил Стефанов“ и „Флора“ като двете улици са еднопосочни – едната от бул. „България“ към вътрешността на квартала, а другата е отворена в посока „България“.

По бул. „Тодор Каблешков“ ще има достъп до квартала през ул. „Златни мостове“ и малката „Костенски водопад“, тъй като голямата още не е реализирана, но предстои това да се случи впоследствие.

Улица „Боянски водопад“, която се използва за връзка с квартала, там има и светофар, ще бъде затворена, защото ще се извършват ремонтни дейности. Планът е след по-малко от месец, около 9 октомври, улицата да бъде отново отворена.

На ул. „Златни мостове” е поставен временен светофар, който да регулира движението на идващите от „Луи Айер“ в посока „България“, които могат, с ляв завой, да влязат в „Манастирски ливади“, покрай големия търговски център.

За да се осигури връзката на живеещите в „Манастирски ливади” с квартал „Гоце Делчев“ от района са предприели допълнителни действия.

„Предприели сме да се направи пешеходна пътека при магазина за играчки в района, така че родители и деца да могат да пресичат безопасно и с възможност водачите да ги изчакват и така да се преминава към „Гоце Делчев“”, каза още той и добави, че по този начин ще бъде осигурена и възможност онези, които живеят до търговския център да имат бърз и лесен достъп и да не се налага да ходят до „Луи Айер“ или подлеза на булевард „България“.

При кръстовището на „Луи Айер” и бул. „Тодор Каблешков” обаче боята на пешеходната пътека има нужда от подновяване. Кръстовището често хвърля в смут шофьорите относно предимството, а светофар не се предвижда, въпреки много сигнали от живеещи в района.

Друг проблем в момента в квартала се създава и по продължението на „Луи Айер”, посока крайната спирка – от „Каблешков” към Околовръстното, тъй като маршрутът на автобус 74 е променен и в пиковите часове се налага слизащият и качващият се автобус да се изчакват, единият да дава заден ход, за да могат да се разминат. По улицата тротоари за пешеходци няма.

Временната пешеходна пътека на булевард „Тодор Каблешков” при бензиностанция „Петрол”, нарисувана на двайсетина метра от кръстовището при „Лидл”, пък вече също е избледняла. Пътеката е така нарисувана, че съвпада с огражденията за ремонта на „Каблешков” и от едната страна водачите нямат видимост дали има чакащ да премине пешеходец.

Кметът Божилов обеща до 15 септември организация по създаване на безопасност при придвижването на ученици да се реши.

Попитан дали всички училища и детски градини в район „Триадица” са в готовност да започнат навреме, той каза че единствено тече ремонт и в 121 училище, който ще приключи след първия учебен ден. /БГНЕС