Червей подушва рак на белия дроб

Кучетата могат да използват невероятното си обоняние, за да открият различни форми на рак в човешкия дъх, кръв и урина. По същия начин в лаборатория един много по-прост организъм - кръгъл червей C. elegans, си проправя път към раковите клетки, като следва миризма. Днес учените съобщават за устройство, което използва миниатюрните червеи за откриване на ракови клетки на белия дроб. Този "червей върху чип" може един ден да помогне на лекарите да диагностицират неинвазивно рака в много ранен стадий.

Изследователите ще представят откритието си на пролетната среща на Американското химическо дружество (ACS).

Ранното диагностициране на рака е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляването на пациентите, казва Нари Джанг, дипломант, който ще представи работата на екипа на срещатата. Затова методите за скрининг на рака трябва да бъдат бързи, лесни, икономични и неинвазивни. Понастоящем лекарите диагностицират рака на белия дроб чрез образни изследвания или биопсия, но тези методи често не могат да открият туморите в най-ранните им стадии. Въпреки че кучетата могат да бъдат обучени да откриват човешки рак, не е практично и хуманно да се държат в лаборатории. Затова Джанг и д-р Шин Сик Чой, главен изследовател на проекта, решават да използват червеи, наречени нематоди, които са малки (с дължина ~1 mm), лесно се отглеждат в лаборатория и имат изключително обоняние, за да разработят неинвазивен тест за диагностика на рак.

"Клетките на рака на белия дроб произвеждат различен набор от миризливи молекули, различни от нормалните клетки", казва Чой, който работи в университета Мьонгджи в Южна Корея. "Добре известно е, че живеещият в почвата нематод C. elegans се привлича или отблъсква от определени миризми, така че ни хрумна идеята, че този кръгъл червей може да се използва за откриване на рак на белия дроб." Други изследователи са поставили нематоди в петриеви блюда и са добавили капки човешка урина, като са забелязали, че червеите с предимство пълзят към проби от урина на пациенти с рак. Джанг и Чой искат да постигнат скоро точна и лесна за използване форма на теста./БГНЕС, American Chemical Society