Червен ибис – новият екзотичен обитател на Софийския зоопарк

Ярко оцветени червени ибиси са най-новите екзотични обитатели на Столичния зоопарк, предаде репортер на БГНЕС.

Прекрасните птици са 5 на брой и идват у нас от зоологическата градина на град Веспрем, Унгария. Настанени са в специално изградена за тях волиера, където посетителите могат да ги видят и да се полюбуват на ярките им цветове и грациозност. Там те разполагат с водоем и специално изградени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали.

Червените ибиси (Scarlet ibis) обитават влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните символи на страните Тринидат и Тобаго. Продължителността на живота им е до 16-18 години, а на тегло могат да достигнат до 1,5 кг. Добре познати са със своя характерно извит клюн, който им помага да ловят храната си в плитки водоеми.

Окраската на оперението при младите птици е смесица между сиво, кафяво и бяло. Любопитен факт е, че типичният си ярко червен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, най-вече в скаридите. Птиците ядат още различни ракообразни, мекотели и насекоми.

Червените ибиси са общителни и социални птици, като с цел по-добра защита се събират на големи групи.

Популацията им в природата намалява, отчитат експертите, въпреки че природозащитният им статус според Световната червена книга е „слабо засегнат“.

Софийският зоопарк за първи път представя в колекцията си птици от този вид. /БГНЕС