Чесънът е опасен при някои заболявания

Чесънът е едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система сред привържениците на традиционната медицина. Но е възможно и да е противопоказен наред с многото му положителни качества, казва Анна Ивашкевич, семеен лекар, диетолог, медицински директор на BioData.

Лекарите продължават да обсъждат лечебните свойства на чесъна, но за повечето хора това растение е полезно, ако се консумира в ограничени количества, каза тя. Поради състава си, чесънът помага за укрепване на имунната защита на организма през сезона на вирусни инфекции, каза диетологът.

"Чесънът е стимулант на имунната система. Плюс това, той съдържа доста значително количество цинк, което ни помага да устоим на вирусите", обясни Ивашкевич.

Не бива обаче да прекалявате с чесъна, продължи тя.

"Достатъчни са няколко скилидки на ден. Но ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава дори това количество е много", добави диетологът.

При някои заболявания обикновено не се препоръчва да се яде чесън.

"Чесънът е противопоказан за хора с открита язва на стомаха. Също така не може да се яде от хора с гастрит, който не е в ремисия, но в активен стадий, суровият чесън също е противопоказан за тях. Ако човек с подобен проблем яде чесън, ще получи болки и дискомфорт в стомаха“, предупреди Анна Ивашкевич./БГНЕС