Чешки доброволци изпращат оръжия на Украйна

Чешки проект за публично финансиране, наречен "Подарък за Путин", изпраща на Украйна оръжия въпреки нарастващата умора от войната и отслабващата подкрепа на Запада.


Инициативата е събрала равностойността на 27,5 млн. долара (25,1 млн. евро) от над 188 000 дарители за закупуване на танк, ракетна установка, система за разминиране, дронове и боеприпаси.

Проектът, който се ръководи от бившия редактор на телевизионни новини Мартин Ондрачек, в момента набира средства за хеликоптер "Блек Хоук" на стойност около 4 млн. долара.

Чуждестранните дарители са предоставили около осем процента от средствата на уебсайта на проекта, който е на шест езика и продава тениски с руския президент Владимир Путин, за да привлича дарители.

"Искаме да кажем на света, че Украйна се нуждае от тези неща... и да създадем определен натиск", казва Ондрачек пред АФП.

Три месеца след като кампанията изпрати своя танк в Украйна, правителствата на Нидерландия и Дания подписаха споразумение за закупуване на десетки танкове за Киев от Чешката република.

"Същото нещо се случи, след като изпратихме система за борба с дронове.

А знаем, че американската армия разполага с хиляди " Black Hawks" - каза 53-годишният мъж.

Чешкото правителство също така предостави на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ и прие около половин милион бежанци.

Но правителствените военни доставки намаляват и Ондрачек заяви, че не очаква западноевропейските страни да компенсират намалението.

"Украйна е твърде отдалечена за тях и те нямат този ужасен исторически опит с Русия", каза той.

В периода 1948-1989 г. бивша Чехословакия е управлявана от комунисти, ръководени от Москва, които хвърлят в затвора или дори екзекутират опонентите си.

Най-ниската сума, която може да бъде дарена на уебсайта на "Подарък за Путин", е 1968 крони (80 евро) - препратка към годината, в която ръководените от Съветския съюз войски разгромяват либералното движение "Пражка пролет".

Кампанията "Подарък за Путин" възниква в резултат на кампания за публично финансиране, провеждана от украинското посолство в Прага, която жъне незабавен успех, събирайки 2,5 млн. долара за една нощ в началото на войната.

"С тези пари бяха купени четири камиона, пълни с гранатомети за Украйна, три дни след началото на войната", казва Ондрачек.

Оттогава темпото на даренията се забавя.

През първите три дни от кампанията за събиране на средства за " Black Hawk" са събрани почти 400 000 долара.

"Атмосферата в обществото е по-различна, отколкото преди година, парите постъпват по-бавно", казва Ондрачек, който се надява цялата сума да бъде събрана за около пет месеца./БГНЕС