Чешкият президент е с цироза на черния дроб

Чешкият президент Милош Земан страда от цироза на черния дроб, съобщи пред репортери хирургът Павел Пафко от медицинския консилиум, който наблюдава здравето на държавния глава.

"Господин президентът има хронично чернодробно заболяване. По-конкретно цироза на черния дроб. Това заболяване се отличава с факта, че може да се развива в продължение на много години без признаци или с минимални признаци", поясни той.

Според Пафко, който някога е оперирал първия чешки президент Вацлав Хавел, в стомаха на Земан е поставена сонда за хранене . "Колко дълго тя ще стои там зависи, наред с други неща, от това колко стристно господин президент ще се придържа към диетата, предписана от лекарите", разясни лекарят.

Той добави, че в момента е твърде рано да се говори за изписването на Земан от Централната военна болница (ЦВБ), това може да отнеме три до четири седмици.

В петък медицинският консилиум стигна до извода, че пациентът се е подобрил, но все още не е готов да върши напълно работата си.

В петък Земан разговаря по телефона с все още действащия Андрей Бабиш, а в събота възнамерява да се свърже с Петр Фиала, кандидат за премиер от коалицията „Заедно“ на няколко либерални партии, която спечели парламентарните избори. Първото заседание на новия парламент е насрочено за 8 ноември. /БГНЕС