Честваме 195 години от рождението на Петко Р. Славейков

На 17 ноември се навършват 195 години от рождението на големия възрожденец Петко Р. Славейков.

Националният литературен музей и редакционната колегия на списание „Читалище“ организират поетичната вечер „Минах живот любороден“. Събитието ще открие Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей. Участие ще вземат още главният редактор на сп. „Читалище” Боян Ангелов (председател на СБП) и съвременни поети и писатели - сътрудници на списанието.

В къща музей „Славейкови“ ще прозвучат стихове, посветени на големия възрожденски поет, преводач и даровит публицист, автор на повече от 50 книги, борец за църковна независимост, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар… Петко Славейков е редактор на третата годишнина на списание „Читалище“ ( 1872 – 1873), на страниците на което, в бр. 10/ 31 юли 1873 г., за първи път е публикувана известната му поемата „Изворът на белоногата“.

Програмата на поетичната вечер включва още: представяне на юбилейния вестник, който Националният литературен музей подготви по повод годишнината. Гостите ще могат да видят и временната изложбата „От раклата на Славейкови“, включваща избрани експонати от богатата етнографска колекция на Петко Р. Славейков и неговото семейство. /БГНЕС

Тагове: