Честваме Националния празник Трети март

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март, честваме 144 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме.

На събитието ще присъстват и представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини - Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на военно формирование 22 980.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Председателят на парламента и депутати също ще присъстват на тържествената заря-проверка в София. В тържествената заря-проверка ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров - командир на Командване за логистична поддръжка.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в тържественото честване на връх Шипка по случай националния ни празник - Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

В навечерието на Националния празник - 3 март алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9:30 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “. В 10:30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10:45 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

От 11:30 часа венци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои ще бъдат положени и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора".

В 12:30 часа в парк „Пети октомври“ е концертът на Общински духов оркестър.

В 16:00 часа в парк „Артилерийски“ Стара Загора ще се включи в общоградска инициатива на НЧ „Настроение-2017“ „Пробуждане с хоро“.

В празничния 3 март, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

И тази година Софийската филхармония в партньорство с Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще зарадва публиката със станалия вече традиционен музикален маратон „Обичам българската музика“. На 3 март в концертен комплекс „България“ ще звучат шедьоври от композитори като Александър Танев, Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Васил Казанджиев, Васко Абаджиев, Георги Андреев и др.

Музикалният маратон ще започне от 12 ч., когато в камерна зала „България“ ще се представят изявени ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, НМУ „Любомир Пипков” – София и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София.

От 19 ч. към маратона се присъединяват Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Концертът в голямата зала на концертния комплекс „България“ е с произведения на Марин Големинов, Петко Стайнов, Михаил Пеков и Панчо Владигеров. Солисти са цигуларите Йордан Димитров и Стоимен Пеев. /БГНЕС