Четенето в легнало положение уврежда зрението

Навикът да четем и работим в легнало положение е много вреден за зрението, предупреди офталмологът, микрохирург, кандидат на медицинските науки Светлана Миргородская за "Известия".


Според Миргородская един от основните фактори, които развалят зрението, е ежедневното повишено натоварване на очните мускули, когато гледаме нещо наблизо. Ето защо лекарката съветва да правим почивки на всеки час, когато работим на компютър или докато четем. За целта е достатъчно да се разсеете и да гледате в далечината в продължение на 5-10 минути.

Като друг навик, който влошава зрението, офталмологът посочва зрителното напрежение при слаба светлина. Поради прекалено ярката или прекалено слабата светлина очните мускули се напрягат, което води до спазми. Това е и причината да се развие синдром на сухото око, обяснява специалистът.

Миргородская призовава да се откажем от навика да работим или четем в легнало положение. "При работа в това положение се увеличава напрежението в шийните мускули, може да се влоши кръвоснабдяването на главата, шията и очите. Освен това очните мускули получават по-голямо натоварване - когато гледат под ъгъл, те трябва да "довършат" образа", обясни тя. /БГНЕС