Четири държави от ЕС искат да се използват руски активи за възстановяването на Украйна

Литва, Словакия, Латвия и Естония ще призоват във вторник за конфискация на замразените от Европейския съюз руски активи, за да се финансира възстановяването на Украйна след руското нахлуване, става ясно от съвместно писмо на четирите държави.

На 3 май Украйна оцени сумата, необходима за възстановяването на страната от разрушенията, нанесени от Русия, на около 600 млрд. долара. Но тъй като войната все още е в разгара си, тази сума вероятно е нараснала рязко, се казва в писмото, цитирано от Ройтерс.

"Значителна част от разходите за възстановяването на Украйна, включително компенсациите за жертвите на руската военна агресия, трябва да бъдат покрити от Русия", се казва в писмото, което ще бъде представено във вторник на финансовите министри на ЕС.

В него се призовава 27-те държави от блока да започнат да подготвят нови санкции срещу Москва.

"В крайна сметка, ако Русия не спре военната агресия срещу Украйна, между ЕС и Русия не трябва да остават никакви икономически връзки като се гарантира, че нито един от нашите финансови ресурси, продукти или услуги не допринася за руската военна машина", се казва в него.

Четирите държави отбелязаха, че ЕС и съмишлениците му вече са замразили активи на руски физически и юридически лица и резерви на централната банка на стойност около 300 млрд. долара.

"Сега трябва да определим законни начини за максимално използване на тези ресурси като източник на финансиране - както за разходите за продължаващите усилия на Украйна да устои на руската агресия, така и за следвоенното възстановяване на страната", заявиха те.

"Конфискацията на държавни активи, като например резервите на централната банка или собствеността на държавните предприятия, има пряка връзка и ефект в това отношение."

Досега ЕС е замразил активи на руски и беларуски олигарси и юридически лица на стойност около 30 млрд. евро.

Миналата сряда Европейската комисия заяви, че може да провери дали е възможно да се конфискуват замразени руски активи за финансиране на Украйна съгласно националните закони и законите на ЕС, но не спомена резервите на централната банка.

"Замразяването на активи е различно от изземването им", заяви говорителят на Комисията Кристиан Виганд. "В повечето държави членки това не е възможно и за конфискацията на активи е необходима наказателна присъда. Освен това от правна гледна точка частните субекти и активите на централните банки не са едно и също нещо", каза той.

Очаква се по-късно тази седмица Комисията да представи предложение за инкрииминирането в ЕС на нарушаването на ограничителните мерки, както и предложение за преразглеждане и укрепване на действащите правила на ЕС за конфискация и за укрепване на системата за възстановяване и конфискация на активи.

"В случаите, когато няма да бъдат намерени законни начини за конфискуване на активите, те трябва да се използват като лост и да бъдат освободени едва след като Русия компенсира Украйна за всички нанесени щети", се подчертава в писмото на четирите държави. /БГНЕС

Брюксел / Белгия