Четири грешки не спряха Йоханес Бьо към титлата в масовия старт

Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо спечели четвърти златен медал от Зимните олимпийски игри в Пекин, след като триумфира по категоричен начин в масовия старт на 15 километра, с който бе сложен край на програмата на биатлона в китайската столица.

Йоханес Бьо

28-годишният Йоханес Бьо допусна цели четири грешки (по една във всяка стрелба), но с изключителните си бегови качества не остави никакви шансове на конкуренцията и финишира първи с 40 секунди преднина пред втория Мартин Понсилуома. Шведът изненадващо грабна среброто, след като допусна само две грешки, а бронзовия медал спечели Ветле Кристиансен от Норвегия (три грешки, +1:12 минути). Шампионът от преследването и индивидуалния старт Кантен Фийон-Майе направи пет грешки и завърши четвърти. Нито един от 30-те участници не успя да запише чиста стрелба, като с най-малко грешки бяха Понсилуома и Симон Едер - по две.

По този начин Бьо вече има пет олимпийски титли и се изравни по този показател с французина Мартен Фуркад. Норвежецът си тръгва от Пекин с общо пет медала - четири златни и един бронзов. Той има три медала и от Игрите в ПьонгЧанг през 2018.

При жените Жюстин Бреза-Буше спечели златния медал в масовия старт на 12.5 км. Французойката направи общо три грешки при стрелбата от позиция легнал и една от прав, за да триумфира в дисциплината при дамите. Тя остави зад себе си норвежките Тирил Екхоф и Марте Олсбу Рьойзеланд, която грабни три златни медала в преследването, спринта и смесената щафета. Екхоф пък подобри постижението си от Пьонг Чанг преди четири години, когато остана с бронза в дисциплината.

Жюстин Бреза-Буше

Топ 10 допълниха още чехкинята Маркета Давидова, рускинята Кристина Резцова, французойката Джулия Симон, украинката Юлия Джима, германката Франциска Пройс, шведката Елвира Йоберг и беларускинята Хана Сола. Последното 30-о място в състезанието бе за представителката на Молдова Алина Стремус. Масовият старт на 12.5 км за жени мина без българско участие.

За Бреза-Буше това бе първо олимпийско злато в кариерата, след като тя остана на едва 20-о място в масовия старт в Пьонг Чанг преди четири години. Най-високото класиране за французойката бе третото място през 2018 в щафетата. От своя страна, Рьойзеланд продължи да доминира, като спечели пети медал в китайската столица след трите златни в спринта, преследването и смесената щафета, и двете бронзови отличия в индивидуалното и масовия старт. Единствено в щафетата тя се размина с медалите, оставайки четвърта.

Франция спечели пето злато на Игрите в Пекин, като има и седем сребърни и две бронзови отличия. Норвежците прибавиха към колекцията си и вече имат 14 златни, осем сребърни и девет бронзови медала. /БГНЕС