Четири момичета вдъхват надежда на хора в нужда с кампанията "Защото сме хора"

Четири момичета са сърцето на инициативата „Защото сме хора“, която подпомага бедни и бездомни с хранителни продукти. Те стоят зад раздаването на храна на нуждаещи се на Орлов мост в столицата. Това са Соня Чакърова, Цвета Стоянова, Борислава Ненова и Михаела Георгиева. Всички те за отрицателно кратко време, три седмици, успяват да привлекат много дарители и днес групата им наброява над 1000 члена, а желаещите да помогнат са все повече и повече. БГНЕС се срещна с момичетата, за да научи от тях кои са те, с какво се занимават в ежедневието си и какви са подбудите им да помогнат на нуждаещите се.

Инициаторът на мащабната кампания е Соня Чакърова, която бърза да благодари на музиканти, спортисти, дарители и журналисти за подкрепата.

„Аз съм от София, на 37 г. Занимавам се с техническата част на телевизията. Винаги съм си мислела, че една добра техника в телевизията е достатъчна за едно хубаво предаване, но след това което всички журналисти, което направиха за нас, показва, че ако един репортаж няма сърце, няма техника, която да може да зарази хората“, заяви Чакърова.

До нея е Цвета Стоянова, която е доктор по фармакология и работи в Института по невробиология на Българската академия на науките.

„Приех идеята на Сончето. Смятам, че в едно такова време и положение, в което хората изведнъж останаха без работа и доходи, само хора, които имат големи сърца, биха помогнали. Трябва да си помагаме. Важното е, че сме хора и помагаме на други хора“, каза тя.

Стоянова разкри, че в началото те са купували храната, която са дарявали, но след като журналистите разказали за инициативата им, се появили много дарители.

„Сега им казваме едно голямо "благодаря", че са с нас, че помагаме на все повече хора. Вече има подобна инициатива и в „Младост 1“. От другата седмица ще има в кв. „Хаджи Димитър“ от 19:30 ч. Надявам се все повече хора да ни последват в тази хубава инициатива и да помогнем на повече хора“, пожелава си Цвета.

Борислава Ненова, която е дизайнер във фармацевтична компания, добави, че доброто им дело е заразно и вече има подобни групи и в други градове на страната.

„Вече имаме групи в Пловив, Варна, Петрич, Айтос. Нашият работен ден като доброволци свършва към 23 ч. Хора се включват не само с продукти, а и с помощ на място, като раздават пакетите. Имаме едно момче, което ни предостави апартамента си, в който да складираме храната си, защото е по-близо до мястото, на което раздаваме“, обясни Ненова.

Попитана дали „Ситият на гладния не вярва“, тя коментира, че и те не са в много добро финансово състояние, но работят и имат малка възможност да подкрепят хората, които нямат такава.

„Има баща с малко дете, които чакат на опашката. Това е много трогателно“, каза още тя.

Михаела Георгиева е четвъртият елемен от пъзела на групата по добрини. Тя се занимава с бизнес анализи в ай ти сектора и преподава йога.

„Със Соня се познавам от гимназията. Случайно се засякохме миналата година, видях инициативата и веднага реших да се включа. Чух много сърцераздирателни истории за хора, останали без работа, с деца, които се чудят да плащат ли сметки, да купят храна на децата ли. Подбудата да съм тук е една – хора сме и трябва да си помагаме“, мотивира участието си Георгиева и изрази надежда, че успява да достави усмивка на лицето на хората в този тежък за тях момент.

От думите й стана ясно, че раздаването на храна ще продължи поне до края на извънредното положение.

Сред притеклите се на помощ бяха Ники Кънчев и певицата Десислава.

За БГНЕС Кънчев каза, че се е включил малко след началото на инициативата, и днес се включва с няколко буркана с краставички, люти чушки, сладко, които майка му изпраща.

„Помагам като всички останали – с продукти и храна. Привлече ме времето, в което живеем и това, че трябва всички ценности трябва да бъдат обърнати и трябва да се върнат на мястото си. Това което е изконно – да помогнем на ближния“, коментира Кънчев и каза, че това, което той прави не е геройство, а истинските герои са четирите момичета - организатори.

Радиоводещият попита къде са тези хора, които в момента са притеснени заради големите си сметки за парно, както и тези, които не могат да си платят наемите, и защо не протестират, когато има избори. „Само 30% излизат, къде са останалите 70%“, попита той и представи жена, която от него научила за инициативата, и която, освен че получава хранителни пакети, помага и като доброволец в раздаването им.

„Всяка вечер идвам. Също съм от нуждаещите се хора. Благодарение на тази акция ние оцеляваме. Храната стига да нахраня семейството си“, каза Лили Иванова и споделя, че заведението, в което е работила, е затворено в момента заради извънредното положение.

Попитана дали ще се възползва от държавна подкрепа, жената подчерта, че все още нищо не се дава, а само се говори по тази тема.

С торба в ръка и благодарност на уста срещаме и 73 г. Марияна Петрова. Жената е пенсионер и живее с 200 лв. на месец. Признава, че средствата не й стигат, но се радва на добро здраве и отбелязва, че не пие лекарства, не пуши и не пие алкохол.

„Благодарни сме много на тази помощ. Караме гладни и където каквото намерим. Не успявам да си покрия сметките. Нямам близки. Където чуя, че се раздава храна, отивам“, обяснява тя и казва, че не се страхува от вируса и смъртта.

Голямата акция по раздаването на храна пред сградата на „Цревец“ на „Орлов мост“ продължава всяка събота от 10 ч., а всеки ден от 19 ч. нуждаещите се ще могат да получат хранителен пакет./БГНЕС