Четирикратен скок на руските туристи

Броят на руските туристи продължава да расте, въпреки тежките условия, предизвикани от започналата на 24 февруари война на Русия срещу Украйна, предаде БГНЕС.

„Въпреки сложната международна обстановка, липсата на преки полети, общо за януари-май 2022 г. са отчетени 33 584 посещения на руски туристи с нощувка в място за настаняване, собствен имот и др. Увеличението на броя на руските туристи, посетили България, за първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на 2021 г. е 3,9 пъти“, съобщи министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

От Министерството на туризма заявяват, че временно са прекратени всички планирани информационни дейности и рекламната кампанията на България като туристическо направление на руския пазар. Българското аташе по туризма не участва в никакви официални туристически събития на територията на Русия.

В същото време Консулската служба към нашето посолство в Москва продължава да издава туристически визи на руски граждани в нормален режим без ограничения.

Въпреки липсата на преки полети между Русия и България, руските граждани, включително туристите, пътуват до българските морски курорти с прекачване, основно през Истанбул и Ереван. Никой от руските туроператори не е заявил намерение за затваря България като туристическо направление, всички са в готовност да продължат работата и да се адаптират към новите условия“, заявява министърът в оставка Христо Проданов.

В новите условия се правят опити за засилването на България на туристическите пазари в някои източноевропейски и централноазиатски страни, сред които Армения, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Молдова и Беларус, заявяват от Министерството на туризма. /БГНЕС