Четирима министри застанаха до родители и организации в името на добрата кауза

Министерството на труда и социалната политика откри Коледен базар на каузите. В него се включват 12 неправителствени организации, предаде репортер на БГНЕС.

Сред каузите на организациите са помощ за майки на деца с увреждания, които да могат да работят и да издържат своите деца, подобряване на качеството на живот на хора с интелектуални затруднения и техните семейства, подпомагане на хората с различни възможности да придобият нови умения и да намерят работа с помощта на безплатни обучения и др.

По време на откриването министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова каза, че целият Министерски съвет ще бъде част от коледния базар, защото хората с увреждания са във фокуса на политиката на правителството. Тя благодари на всички участници в базара, защото по този начин споделят тяхната добра енергия и мечти.

“В резултат на вашите дейности, вие променяте живота на децата, давате им шанс да мечтаят, променяте живота на много родители, които понякога се чувстват на кръстопът, защото предизвикателствата да бъдеш родител са много”, отбеляза Шалапатова.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел сподели няколко послания. На първо място тя започна с огромна благодарност към организацията на инициативата и това, че показват колко е важно е да се прави добро.

“Искам да привлека вниманието към всичко, което виждаме и вярвам, че всички усещаме, че то е красиво и носи положителна енергия. Тази красота може да дойде само от душата и сърцето. Искам да не губим от поглед, че тези родители и деца ни позволяват да се докоснем до тяхното сърце и душа”, каза тя и добави, че според нея ние трябва да носим този дух, красота и доброто всеки ден в годината.

Министърът на културата Кръстю Кръстев каза, че според него можем да се обединим около най-святото, а именно да правим добро. “Да си пожелаем освен живот, здраве и късмет и всички заедно да творим добро”, каза той.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков посочи, че именно добротворчестото ще ни промени и ще ни направи още по-приобщаващо и още по-демократично общество. "Да направим така, че животът на нашите деца да е различен, от гледна точка на това всички да получат качествено образование, но и да бъдат щастливи”, каза той.

Пред БГНЕС директорът на фондация „Светът на Мария“ Миряна Сирийски обясни, че фондацията е създадена през 2012 г. с каузата да подкрепя качеството на живот на хората с интелектуални затруднения в цялата страна.

"Това, което ние правим оттогава е, че предоставяме една услуга - дневна грижа за пълнолетни хора с интелектуални затруднения със специален фокус развитите на техните трудови умения. Вече има 16 човека, които работят реална трудова работа, а 60 човека посещават нашия дневен център и се включват в най-различни дейности, в които успяват да развиват уменията си“, каза тя и уточни, че освен социални умения, развиват и такива за специфична професионална дейност.

Пред БГНЕС Виктория Стоева, трудов наставник във фондацията, каза, че първоначалната стъпка са творческите ателиета.

"Когато видим, че човек е готов, спокоен, сигурен в своите умения, започваме да го включваме в трудови практики и постепенно започваме да му търсим работа и реализиране в обществото”, посочи тя. Стоева отбеляза, че те предоставят подкрепа на работното място на всички хора, които работят.

В базара участват още фондация П.У.Л.С.; каузата „Оле Мале“ на фондация „Майко Мила“; фондация „Движение на българските майки“; каузата „Джамба“ на фондация “Сошъл Фючър“; фондация „За нашите деца“; каузата „Да спасим конна база „Ахил“, зад която са се обединили фондация „Можем заедно“ и проект „Различните“ деца на България; Бисквитената академия на Студио АРТ; Шоколадова къща „Станимира“ – каузата на социално предприятие Айс Оупън; Ателие „Прегърни ме“, арт ателие „Творилница“; трудово-производителна кооперация „Дибико“. /БГНЕС