Четирима мъже бяха обвинени за кражба на златна тоалета от къщата на Чърчил

Четирима мъже бяха обвинени за открадната тоалетна от масивно злато, на стойност 4,8 милиона паунда, от двореца Бленхайм, съобщи „The Sun”.

18-каратовият шедьовър е бил откраднат само два дни след като е бил изложен в родната къща на Уинстън Чърчил в Уудсток, Оксън.

Посетителите можеха да ползват скъпата тоалетна, която някога е била предложена на Доналд Тръмп, на триминутни интервали.

Сега Джеймс Шийн, Майкъл Джоунс, Фред Доу и Бора Гучук, всички на възраст около 30 години, са обвинени за кражбата.

Тоалетната е създадена от италианския художник Маурицио Кателан и се оказа популярна, когато през 2016 г. беше изложена в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк.

По-рано полубратът на херцога на Марлборо и основател на фондацията за изкуство "Бленхайм" Едуард Спенсър-Чърчил заяви пред "Таймс": "Въпреки че съм роден със сребърна лъжица в устата, никога не съм използвал по голяма нужда златна тоалетна, така че го очаквам с нетърпение".

Той също така обясни, че "няма да е най-лесно да се открадне", като добави: "Първо, тя е свързана с водопровод и второ, потенциалният крадец няма да има представа кой последно е използвал тоалетната и какво е ял.

"Така че не, нямам намерение да я охранявам", добави той.

Говорител на полицията заяви: "След разследване на полицията в долината на Темза четирима мъже бяха обвинени във връзка с кражба в двореца Бленхайм“.

"Джеймс Шийн, на 39 г. от Уелингбъро, е обвинен в една кражба с взлом и един заговор за прехвърляне на имущество, придобито от престъпна дейност.

"На Майкъл Джоунс, на 38 години от Оксфорд, е повдигнато обвинение в една кражба с взлом.

"Фред Доу", на 35 г. от Аскот, и "Бора Гучук", на 39 г., от Западен Лондон, са обвинени в заговор за прехвърляне на имущество, придобито от престъпна дейност, по един път.

"Обвиненията са свързани с кражбата на златна тоалетна от двореца Бленхайм на 14 септември 2019 г.

"Всички мъже ще се явят в Оксфордския магистратски съд на 28 ноември 2023 г.".

Дворецът Бленхайм, резиденция на херцозите на Марлборо, е провинциална къща, разположена близо до Уудсток, в Оксфордшир.

Дворецът, една от най-големите къщи в Англия, е построен между 1705 г. и около 1722 г. През 1987 г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът е забележителен и като родно място и родова къща на сър Уинстън Чърчил.

След завършването на двореца той става дом на семейство Чърчил за следващите 300 години./БГНЕС