Четвърти медал за българския бокс на Европейските игри в Полша

Четвърти медал спечели българският бокс на Европейските игри в Полша. В кат. +92 кг при Йордан Морехон победи с 5:0 Йонас Язевициус (Лит), с което се класира на полуфинал и си осигури минимум бронз. Морехон обаче все още не получава олимпийска виза, тъй като на Европейските игри при супертежките боксьори за Париж 2024 се класират само двамата финалисти.


Преди това българският бокс спечели три медала и три олимпийски визи на Евроигрите в Полша днес. Хавиер Ибанес Диас победи с 5:0 арменеца Артур Базеян (Арм) в четвъртфинал на кат. 57 кг. По този начин боксиращият за България боксьор си осигури минимум бронз, а с достигането си до полуфинал спечели и олимпийска виза за игрите в Париж следващото лято. Диас ще боксира за място във финала срещу шведа Махмуд Ибрахим в петък от 20.30 ч. българско време.

По-рано днес Станимира Петрова завоюва първи медал за българския бокс с бонус олимпийска квота за Париж 2024, след като на четвъртфинала в кат. 54 кг прегази с 5:0 ирландката Дженифер Лиън. В спор за място на финала българката ще излезе срещу британката Шарли Дейвидсън в петък от 14.00 ч. наше време. Станимира Петрова защитава в Полша титлата си от Минск, преди 4 години тя грабна златото във вторите Европейски игри, но в кат. 57 кг.

Втория медал в бокса днес спечели Светлана Станева. В кат. 57 кг тя стигна до полуфиналите, след като надигра категорично с 5:0 полякинята Юлия Шереметя. Освен, че си осигури минимум бронз, Станева си подпечата и виза за олимпийските игри в Париж следващото лято. На полуфинала Светлана ще се изправи срещу италианката Ирма Теста в петък от 19.30 ч. българско време.

В кат. 63.5 кг Радослав Росенов загуби с 0:5 четвъртфиналния си двубой с Лаша Гурули (Грузия) и така не успя да спечели отличие. /БГНЕС