Чикаго елиминира Далас от борбата за място в плей-ина

Чикаго Булс сложи край на надеждите на Далас Маверикс да участва в плей-ин турнира на Националната баскетболна асоциация (НБА), след като се наложи над тексасци със 115:112 като гост в поредна среща от редовния сезон. Победата на "биковете" гарантира място на Оклахома Сити Тъндър в плей-ин надпреварата между отборите от 7-10-а позиция на Западната конференция.

Голямата звезда на Маверикс Лука Дончич изигра само една четвърт, преди да напусне паркета, а Кайри Ървинг и още четирима други титуляри не взеха участие във важния двубой за тима. Старши треньорът на Далас Джейсън Кид обясни решението за изваждане на Дончич като "организационно". Независимо от решението, Мавс водеха с двуцифрена разлика през второто полувреме, преди доста от резервите на състава да се провалят в края. "Не става въпрос за развяване на бялата кърпа. Понякога решенията в този бизнес са трудни. Опитваме се да изградим шампионски отбор. С това решение, може би правим крачка назад. Но да се надяваме, че ще доведе до позитиви в бъдеще", коментира Кид.

Сезонът за Джейсън Кид (л) и Лука Дончич (д) в НБА приключи.

Дончич завърши с 13 точки, пет борби и три асистенции, преди да седне на пейката. Маркийф Морис и Маккинли Райт IV също добавиха по 13, с 12 завърши Ей Джей Лоусън, а с по 11 пункта за тексасци се отчетоха Давис Бертанс и Джъстин Холидей. За Булс, които бяха без ДеМар ДеРозан и Зак Лавин, но вече си бяха гарантирали място в плей-ина, трима баскетболисти достигнаха границата от 20 и повече точки - най-резултатен бе Коби Уайт, който приключи с дабъл-дабъл от 24 пункта и 11 асистенции. Патрик Уилямс добави 23, а Никола Вучевич също се отчете с дабъл-дабъл - 20 точки и 10 борби.

Картината на Изток е вече ясна - първите шест места, които осигуряват места в плейофите, са окупирани от Милуоки Бъкс, Бостън Селтикс, Филаделфия 76-ърс, Кливланд Кавалиърс, Ню Йорк Никс и Бруклин Нетс. В плей-ина на конференцията ще играят Маями Хийт, Атланта Хоукс, Торонто Раптърс и Чикаго, като Маями ще играе с Атланта, а Торонто с Булс. Далас е аут от постсийзъна за сметка на Оклахома. В Западната конференция битката ще продължи и в последните два дни от редовния сезон, като сигурни за плейофите са само Денвър Нъгетс, Мемфис Гризлис, Сакраменто Кингс и Финикс Сънс. Предстои да бъдат решени последните две места за плейофите, както и три в плей-ина. В последните си мачове Чикаго и Далас са домакини съответно на Детройт Пистънс и Сан Антонио Спърс.

Останалите резултати:

Шарлът Хорнетс - Хюстън Рокетс 109:112

Индиана Пейсърс - Детройт Пистънс 115:122

Вашингтон Уизардс - Маями Хийт 114:108

Атланта Хоукс - Филаделфия 76-ърс 131:136

Бостън Селтикс - Торонто Раптърс 121:102

Бруклин Нетс - Орландо Меджик 101:84

Милуоки Бъкс - Мемфис Гризлис 114:137

Ню Орлиънс Пеликанс - Ню Йорк Никс 113:105

Сакраменто Кингс - Голдън Стейт Уориърс 97:119

Ел Ел Лейкърс - Финикс Сънс 121:107. /БГНЕС