Чилийската столица Сантяго е в извънредно положение

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго.

Така президентът натовари с отговорността по сигурността армията след ден на масови протести и бунтове, заради поскъпването на билетите за метрото, съобщава АФП.

„Обявих извънредно положение и назначих генерал майор Хавиер Итуриага дел Кампо за началник на националната отбрана в съответствие със законодателството за извънредното положение“, заяви Пинера.

В петък протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, а метрото в столицата беше затворено заради случаи на нападения и вандалски прояви срещу някои от станциите. Демонстрациите избухнаха, след като цената на билета за метрото беше повишена от 800 на 830 песо (1,17 долара) за еднократно пътуване в пиков час, след като вече веднъж билетчето поскъпна с 20 песо през януари.

Атаките срещу билетни автомати и прегради на метро станциите принуди властите да затворят цялата подземна железница, която е основен начин за транспорт в чилийската столица и с която дневно пътуват над 3 милиона души.

Метрото в Сантяго, което е с обща дължина от 140 километра, е най-голямото и най-модерното в Южна Америка, се очаква да не роботи през целия уикенд.

От полицията заявиха, че за вандалски прояви срещу метро станциите са арестувани близо 140 души, а нанесените щети са за 500 милиона песо (700 000 долара). / БГНЕС