Чисора взе реванш от Пулев в „О2 Арена“ в Лондон

Най-добрият ни боксьор в тежка категория Кубрат Пулев загуби от Дерек Чисора с неединодушно съдийско решение в зала „О2 Арена“ в Лондон. Британецът спря серия от три поредни загуби на професионалния ринг и смълча критиците си, взимайки реванш от Кобрата за поражението в Хамбург през 2016, когато българинът бе този, който триумфира с неединодушно съдийско решение.

Втората 12-рундова битка между Пулев (л) и Чисора (д) бе спечелена от британеца.

В сблъсъка в британската столица обаче Кубрат изоставаше от съперника в по-голямата част от 12-те рунда, като Чисора на няколко пъти намери нашия боксьор, за да направи своя 45-и професионален мач паметен. 38-годишният британец спечели с предимство в две от съдийските карти на края – 112-116, 116-112 и 116-114. Общата възраст на двамата е 79 години, но Чисора се изправи срещу световния шампион Олександър Усик през 2020, докато Пулев бе нокаутира от Антъни Джошуа в същата година – мачове, които доказаха желанието и на двамата боксьори да продължат да се борят на ринга.

Началото бе за Чисора, който започна с удари в тялото. Кобрата се поокопити в третия рунд, но впоследствие отново предаде инициативата на британския си опонент. Най-добрият момент в двубоя за Чисора дойде в шестия рунд, когато серия от леви прави намериха Пулев, който завърши срещата с две аркади. Чисора за малко не приключи нещата в седмия рунд, когато дясно кроше разклати сериозно Кобрата, но гонгът спаси нашия боскьор и той опита да отвърне на предизвикателството в осмия. Пулев намери съперника с десен ъперкът. Притиснат до стената и осъзнаващ, че това може да е последният му мач на ринга, Чисора се събра и след серия от десни удари стигна до ценния успех.

"Добре беше, но сами виждате, че когато не е убедителна победата, никой не може да каже какво ще стане. Все пак сме в Лондон. Едни глави през цялото време се биеха, никой не ги виждаше. Каква комуникация със съдията? Знаете, че има една приказка в България "Тарикат мъж не писка". Благодаря на всички хора, които дойдоха да ме подкрепят. Играхме добър мач, но така е в спорта - понякога побеждаваш, понякога губиш. Според мен, аз му вкарах повече чисти удари, но... Тук и публиката, и всичко... Защо да съм разочарован? Това е спортът все пак! Поздрави на цяла България и благодаря на всички за подкрепата", каза Кубрат пред bTV след края на мача.

Така, Кобрата е вече с три поражения в кариерата след тези от Владимир Кличко и Джошуа съответно през 2014 и 2020 за световната титла, като трети мач за нея изглежда малко вероятен за Пулев след загубата в Лондон. Нашият боксьор има 29 победи (14 с нокаут), докато Чисора стигна до победа номер 33 (23 с нокаут) и спечели вакантната международна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA). /БГНЕС