Чистки в украинските спецслужби и полицията

Решения за провеждане на редовни кадрови чистки в Службата за сигурност на Украйна (СБУ), полицията и данъчната служба ще бъдат взети на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО), което ще се проведе на 13 февруари. Това съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, цитиран от агенция УНИАН.

Политикът подчерта, че се прави сериозна подготовка за срещата. Той отбеляза, че след поредица от гръмки оставки и съкращения в ръководството на митниците и министерството на отбраната, се очаква и в други ведомства да има уволнени. Според Данилов украинските власти продължават да се разделят с онези, които смятат за нормално „да вземат подкупи и да пречат на бизнеса“. „Ако някой си мисли, че това е еднократна акция, свързана с митнически и други органи, значи се лъже . Това се отнася за всички органи, които са участвали в това – СБУ, данъчни, митничари, полицаи и всички останали“, уточни той.

На 1 февруари беше съобщено, че Службата за сигурност на Украйна е задържала служител на отдела за аграрна политика, храни и поземлени отношения в администрацията на Одеса по подозрение за вземане на подкуп. /БГНЕС