Чийфс триумфираха отново на Супербоула след 50-годишно чакане

Отборът на Канзас Сити Чийфс постигна изключителен обрат над Сан Франциско 49-ърс с 31-20 във финала на 54-то издание на Супербоул и сложи край на 50-годишното си чакане за нова титла от НФЛ.

Чийфс ликуват с трофея "Винс Ломбарди" отново след 1970.

Двубоят на „Хард Рок Стейдиъм“ в Маями започна с минута мълчание в памет на загиналата в хеликоптерна катастрофа легенда на Ел Ей Лейкърс Коби Брайънт. Чийфс изоставаха с 10-20 в четвъртата четвърт, когато куотърбекът им Патрик Махоумс бе в основата на три тъчдауна за малко над пет минути, отчитайки се с къси пасове за тъчдаун към Травис Келси и Деймиън Уилямс за обрата. Впоследствие Уилямс избяга 38 ярда, оформяйки крайния резултат. Това доведе до екстаз привържениците на Канзас Сити, които не бяха виждали любимия тим да вдига трофея „Винс Ломбарди“ над главите си точно 50 години, когато през 1970 Чийфс спечелиха единствената си досега титла във финала на Супербоул 4 срещу Минесота Вайкингс с 23-7. 49-ърс пък пропуснаха шанса да се изравнят по брой спечелени Супербоули с лидерите Питсбърг Стийлърс и Ню Ингланд Пейтриътс с по шест. Последната титла на отбора е от 1994, когато съставът на Кайл Шанахан надигра Сан Диего Чарджърс с 49-26.

Махоумс бе избран за MVP на финалите, след като отново поведе своя тим към обрат.

Махоумс бе определен за „Най-полезен играч“ във финала. 24-годишният куотърбек стана вторият най-млад носител на Супербоул. Треньорът на Чийфс Анди Рийд, който имаше най-много победи в редовния сезон (207) без спечелен Супербоул, най-накрая се сдоби с престижното отличие. /БГНЕС