Чобанов: Критерият за уседналост по район може да стане по град

Не е изключено критерият за уседналост за прием в детска градина и училище да стане по град, а не по район както е сега. Това заяви зам.-кметът по образование в Столичната община Тодор Чобанов, предаде репортер на БГНЕС.

„Общинските съветници са много активни по тази тема. Не изключвам този сценарий. Това решение е и политическо решение каква ще бъде уседналостта. Законът я третира не през призмата кой колко дълго е живял в града, а законът казва, че интересът на детето е да посещава детско заведение или училище най-близо до постоянното му жилище, т.е. за администрацията това е подходът към уседналостта. СОС е политически орган, той може да вземе друго решение, което да допълни или промени философията на закона“, заяви Чобанов.

На въпрос на БГНЕС колко точно нови места ще бъдат обявени наесен за прием в детски градини, зам.-кметът по образование отговори, че се очаква да бъдат обявени около 2000.

"Предстои есенно класиране. Първото е на 30 август. В СОС е внесен доклад, който ще позволи незаети места, това са местата за СОП и хронични заболявания да бъдат освободени за класиране по общия ред. Броят на децата със СОП и хронични заболявания не е голям, на последното класиране бяха 30-40. Понастоящем има около 2500 незаети места от тези категории ще бъдат насочени около 1500 към общата опашка. До края на годината се очаква да бъдат пуснати нови обекти с около 500 места, като нови 60 места от 124 ДГ ще бъдат предложени за класиране на деца от района“, поясни Чобанов.

Попитан дали с поправките в наредбата ще бъде увеличена числеността на групите, той каза, че са се възползвали от законовата възможност и максималният брой на децата в софийска група ще бъде 28. /БГНЕС