Човечеството е загубило 20 милиона години живот поради COVID-19

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавируса. Това се съобщава в проучване на испански учени от университета "Помпей Фабра", публикувано в „Scientific Reports".

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави. Учените сравняват разликата между възрастта, когато човек е починал от COVID-19, със средната продължителност на живота в засегнатите страни.

Експертите използвали метод, наречен "Years of Life Lost" (YLL). Той се използва за оценка на средния брой години, през които човек би могъл да живее, ако не е починал преждевременно.

„В общо 81 държави заради COVID-19 са загубени 20 507 518 години живот - 16 години за всяка смърт“, каза д-р Хектор Аролас от университета "Помпей Фабра".

Експертите обаче отбелязват, че проучването не отчита броя на загубените години в резултат на смъртни случаи, а само косвено свързаните с COVID-19.

Учените обаче подчертават, че починалите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания също са загубили повече години от живота си поради пандемията.

Анализът на данни от проучване на "Дейли Мейл" показва, че Непал е най-засегнатата държава в света при изчисляване на изгубените заради COVID-19 години от живота на един починал. Средно непалците са загубили около 26 години от живота си. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.

Страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария представляват точно обратното - там хората са загубили по-малко от 10 години живот на един починал от COVID-10. /БГНЕС