Човешка грешка е вероятната причина за влаковата катастрофа в Гърция

Разследват се въпросите за обстоятелствата, при които е станал смъртоносният сблъсък с влак в Гърция в района на Евангелисмос в Лариса.

Според последната информация от разследването, произшествието изглежда се дължи на неправилно действие на началника на гара Лариса, който в участъка "Лариса - Евангелисмос" е насочил пътническия влак към същата линия с товарния влак. Трябва да се отбележи, че железопътната линия, свързваща Атина и Солун, е двойна.

Съобщава се, че фаталната грешка на началника на гара Лариса по отношение на пътническия влак 62 е била даването на разрешение за преминаване на червен светлинен сигнал за излизане на входа на Неи Пори (следващата гара след тази в Лариса, бел.ред.).

Началникът на гарата, който е бил арестуван в полицейския участък в Лариса, е заявил пред полицията, че е дал заповед за промяна на коловоза, но тя не е била изпълнена от системата.

Според източници, ако началникът на гарата е разбрал, че пътническият влак се движи по същата линия като товарния, е щял да даде нареждане и да ги спре, преди да се приближат един към друг, тъй като сблъсъкът е станал на около 25 км от гара Лариса и мястото на смяна на коловоза. За уточняване на случая Гръцката организация за железопътен транспорт (ГОЖ) е изискала стенограма на евентуалния разговор между началника на гарата и машинистите. Според по-ранна информация началникът на гарата в Лариса не е завъртял ключовете, чрез които механично се регулира преминаването на влаковете по клиниите, изпращайки двата влака по една и съща линия, съобщи Прото Тема.

Според първоначалните данни обвиненията, които вероятно ще бъдат повдигнати, ще включват престъплението нарушаване на безопасността на транспорта с причиняване на смърт. За това престъпление се предвижда наказание от 10 години до доживотен затвор.

По отношение на слуховете, че е неопитен, компетентни източници от ГОЖ уточняват, че арестуваният е на 56 години, работи от много години в организацията и е поел работата след едногодишно обучение и сертифициране заедно с още около 100 колеги, преминали през същата процедура.

Hellenic Train, частната компания, която управлява превоза на пътници в Гърция, обяви че всички маршрутите на компанията се отменят от 12:00 ч. на обяд на 1 март 2023 г.

Маршрутите включват и тези на атинската крайградска железница "Proastiakos". /БГНЕС