Чудото е факт! Хърватия изхвърли Бразилия от Световното след дузпи

Хърватия хвърли бомбата, след като отстрани Бразилия на четвъртфинал на Световното първенство по футбол в Катар. "Шахматистите" триумфираха с 4:2 след изпълнение на дузпи. Двата отбора не си отбелязаха гол в редовното време. Неймар даде аванс на "селесао" в края на първото продължение, но Петкович изравни в 117-ата минута. При дузпите блестящият и в този мач Ливакович хвана удара на Родриго, а Маркиньос уцели гредата. Следващият съперник на хърватите ще е победителят от мача Нидерландия - Аржентина, който ще се играе по-късно тази вечер. Бразилия се прибира вкъщи.

След само три минути игра бразилците стигнаха до първия точен удар в мача. Винисиус Жуниор стреля по диагонала, но прекалено слабо, за да затрудни Ливакович. Десет след това Хърватия можеше да поведе. Пашалич центрира остро в наказателното поле, където обаче Юранович се размина с топката, а Перишич не успя да я уцели добре.

В 20-ата минута удар на Винисиус бе блокиран от Ловрен. Последва опит на Неймар, но изстрелът бе прекалено лек, за да създаде трудности на вратаря. Непосредствено преди почивката имаше нови няколко минути на хърватско надмощие, което обаче не доведе до гол. В 42-ата минута Неймар стреля силно от фаул на ъгъла на наказателното поле, топката се отби в стената и попадна в ръцете на вратаря.

Втората част започна с натиск на "селесао" и в първите четири минути на два пъти можеше да се стигне до попадение. Първо Йошко Гвардиол се опита да си вкара автогол, но Ливакович отрази. Малко след това удар на Нейамр беше блокиран от Ловрен. В 55-ата Ричарлисон пусна страхотен пас за Неймар, който стреля с левия крак, но и този път Ливакович се намеси, спасявайки своя тим.

В 66-ата Лукас Пакета се оказа очи в очи с Ливакович и вместо да пусне топката покрай хърватския страж го уцели. Четвърт час преди края пак играчът с №1 отчая Неймар. В 81-ата Антони прокара топката между краката на Соса и видя Родриго вляво.

И в първото от двете продължения изглеждаше така, сякаш няма да има попадения. Най-интересните моменти бяха неуспешен опит за странична ножица на Педро и неточен шут на Марсело Брозович. Но в единствената минута добавено време на сцената се появи Неймар. Звездата на Бразилия най-накрая преодоля Ливакович, за да се разпише за 1:0.

Хърватия не се предаде и в 117-ата минута Петкович стреля и след лек рикошет в крак на защитник топката влезе в мрежата на Алисон.

Така се стигна до дузпи, при които Влашич, Майер, Модрич и Оршич бяха точни за Хърватия. Ливакович пък спаси първия шут на Родриго, а при четвъртия удар Маркиньос нацели страничния стълб. Така на второ поредно Световно първенство и общо за трети път в историята, "ватрените" ще играят на полуфинал. /БГНЕС