Чувството за глад не е само във въображението ни

Първото клинично проучване, което изследва влиянието на глада върху емоциите на хората, показва, че чувството на глад е свързано с по-големи нива на гняв и раздразнителност и по-ниски нива на удоволствие.

Това сочи скорошен доклад, публикуван в рецензираното списание PLOS One на Обществената библиотека за наука.

"Иска ми се да си довърша сандвича за закуска, но упоритата ми същност реши да не го прави и сега започвам да огладнявам", написа в Туитър американската сноубордистка Клои Ким по време на неотдавнашните Зимни олимпийски игри.

"Много от нас са наясно, че гладът може да повлияе на емоциите ни, но изненадващо малко научни изследвания са посветени на самия глад", смята водещият автор д-р Вирен Свами, професор по социална психология в университета Anglia Ruskin в Обединеното кралство, в прессъобщение за новото проучване.

„Установихме, че гладът е свързан с нивата на гняв, раздразнителност и удоволствие", каза той по повод новото клинично проучване. Групата е проследила хората в тяхното ежедневие.

Изследователи от Обединеното кралство и Австрия набрали 121 възрастни от Централна Европа.

Шестдесет и четирима възрастни участници на възраст от 18 до 60 години завършили проучването.

Около 81% от включените в извадката са жени.

В проучването е използван метод за оценка, известен като "метод на извадката на преживяванията", за да се разбере по-добре как гладът влияе върху емоционалните резултати в живота на хората.

Участниците съобщават за чувствата си и за нивата на глад, като отговарят на покани в приложение за смартфон за попълване на кратки анкети, които проучването изпраща пет пъти дневно на полуслучаен принцип в продължение на три седмици.

Изследването установи, че гладът е свързан с 37% от промените в раздразнителността, 34% в гнева и 38% в удоволствието, след като са контролирани променливите, които биха могли да повлияят на резултатите от проучването, включително възрастта, пола, индекса на телесната маса и хранителния режим на участниците, се посочва в съобщението.

Проучването не отчита проблеми с психичното здраве или други фактори, които могат да допринесат за негативните емоции, въпреки че контролира чертата гняв, според Medical News Today, който анализира проучването.

Изследователите установяват, че ежедневните колебания на глада, както и остатъчните нива на глад (измерени чрез средни стойности за триседмичен период) са свързани с раздразнителност, гняв и недоволство.

"Смятаме, че това е първият път, в който се доказва връзка с негативните емоции при две различни форми на самоотчитане на глада", казват авторите.

Изследователите измерили също така удоволствието и възбудата.

Отговорите на участниците за удоволствие варират от 0 до 100, като 0 е „много неприятно“, а 100 „много приятно“, а отговорите за възбуда варират от 0 „сънливост“ до 100 „силна възбуда“.

Свами обясни, че "възбудата" се отнася по-скоро до физиологичната възбуда или вълнение, отколкото до щастието, което позволява "по-цялостно отчитане на емоционалността на участниците".

Но за разлика от негативните емоции, като раздразнителност, гняв и недоволство, резултатите не са значително свързани с нивата на възбуда.

"Въз основа на нашите резултати може да се твърди, че именно комбинацията от негативни състояния и висока възбуда е свързана с високи нива на глад, а не възбудата сама по себе си", казват авторите.

„Това може да помогне да се обясни защо състоянията на силна възбуда, като например гняв, в нашето проучване показаха значителна връзка със самооценката за глад", казват авторите.

В изследването се отбелязва, че някои ситуации е по-вероятно да доведат до гняв и раздразнение в сравнение с други - като например да си сам срещу това да си в групова обстановка или да работиш срещу това да се забавляваш. Проучването е ограничено, тъй като не е могло да измери контекста на тези ситуации.

Авторите предполагат, че преживяването на глад може да се превърне в негативна емоция чрез различни ситуации от ежедневието, които се възприемат по негативен начин, според Medical News Today.

Така че гладът може да не води рефлекторно до негативни емоции, но контекстът на това как хората изпитват глад може да повлияе на техните емоции и поведение.

"Въпреки че нашето проучване не представя начини за смекчаване на негативните емоции, предизвикани от глада, изследванията показват, че способността да се обозначи дадена емоция може да помогне на хората да я регулират, например като [разпознаем], че се чувстваме ядосани просто защото сме гладни", казва Свами в съобщение за пресата.

"Следователно по-доброто осъзнаване на това, че сте гладни, може да намали вероятността гладът да доведе до негативни емоции и поведение у хората." /БГНЕС