Чужденците търсят различното в София, нейния дух и настроение

Традиционно София е мястото, на което може да се чуе чужда реч и да се забележат голям брой туристи. През този уикенд столицата ни посрещна много италианци, за което съдим от това, че по централните улици на София преобладаващата чужда реч беше именно италианска. Екип на БГНЕС се срещна с част от туристите, решили да посетят столицата ни и да разбере защо са избрали именно тази дестинация.

В близост до хотел Рила се срещнахме с Пауло, който е от Милано. Той е дошъл в България със семейство и приятели. Пред БГНЕС той посочи, че посещава страна ни за първи път. „София е хубава, тук сме за два дни, за да придобием представа за това как изглежда българската столица”, каза Пауло. Според него в България е по-евтино спрямо Италия. „Ние обаче не идваме, защото е по-евтино, а защото искаме да посетим различна държава. Обсъждаме да посетим София отново през месец май или юни“, каза още италианския турист.

Пол от Италия

Пол е студент, който е от Италия и посещава България за първи път. „Решихме да посетим България, защото в момента сме във ваканция и искаме да разгледаме друга европейска столица. В България ни харесва”, каза той пред БГНЕС. Според него в България е по-евтино отколкото в Италия. „Изхарчихме около 200 лева за тридневния ни престои“, каза Пол и добави, че днес се прибира обратно към Италия. Студентът посочи, че най-много му е харесал храм-паметникът „Св. Александър Невски“.

Фредерик от Франция

Фредерик е от Франция и идва често в София по работа. „В София най-много ми харесва духът и настроението. Имам много приятели тук“, смята той. Французинът смята, че „няма база за сравнение“, когато се говори за цените в двете държави. Според него начинът на живот на хората в България и във Франция не се различава особено. „Мисля, че имаме сравнително сходен начин на живот“, посочи Фредерик.

Василие от Румъния

Екипът ни се срещна и с румънец, който работи в София. Василе коментира пред БГНЕС, че заплатите и наемите на жилища у нас и в Румъния са сходни. Според него плодовете и зеленчуците у нас са по-евтини отколкото в Румъния. „Отивам в Румъния и трябва да платя двойно по-висока цена“, каза той. С него коментирахме и какво му харесва в България и в частност в София. “Много ми харесват планините около София, както и водопадите”, каза още Василе. /БГНЕС