Чужденците, задържани като съпричастни с атентата в Истанбул, остават в ареста

Софийският градски съд взе мярка "задържане под стража" на четиримата, обвинени за организирана престъпна група за трафик на хора и съпричастност към атентата в Истанбул.

Съдът разгледа мерките при закрити врата по искане на държавното обвинение заради риск от заплаха за националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Петър Топал, Леонид Аксахал, Иван Калак и Амран Абдулрами. Първите трима са молдовски граждани, според съда обаче нямат отношение към атентата в Истанбул и няма каквито и да е данни, че са участвали, но са съпричастни към каналджийство, което налага и мярката задържане под стража, защото има риск да се укрият.

Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани в България

По отношение на сирийския гражданин Амран Абдулрами няма данни, че е участвал в организирана престъпна група с цел трафик на хора през границата. Има данни за извършено друго престъпление, а именно, че е преминал незаконно границата на Р България, като е безспорно, че е преминал скрит в тайник.

Амран Абдулрами е пребивавал нелегално в страната ни до неговото залавяне. Налице е реална опасност да се укрие, затова следва да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, постанови съдът.

"В зала стана ясно, че арабският гражданин има някакъв телефон, който е намерен, в който има разговори за лице, което според турските власти е съпричастно с атентата в Истанбул. Това е единствената връзка. Абсолютно няма никакви данни да имат каквато и да било съпричастност", заяви пред журналисти адвокат Аделина Натина, която е един от защитниците на тримата молдовски граждани.

Днешното определение на Софийски градски съд не е окончателно и подлежи на жалба пред Апелативен съд - София. В случай на такава, делото и насрочено за 24 ноември.

Има и пети задържан – жена, която е със сериозни здравословни проблеми и търпи други принудителни административни мерки по Закона за чужденците, и по отношение на нея е определена по-лека мярка за неотклонение, затова държавното обвинение не поиска задържане под стража.

По случая говори и главният прокурор Иван Гешев пред световната агенция „Ройтерс”: Петима са обвинени. Обвиненията са две групи – за подпомагане на терористични атаки в друга страна, а именно - атаката в Истанбул, и за трафик на хора.

„Тези хора са замесени основно в трафик на хора през границата и в контрабанда“, каза Гешев.

От думите му става ясно, че турските власти вече са поискали екстрадиция на част от задържаните, които за заподозрени за връзка с атентата. /БГНЕС