Cop28: Китай иска споразумение за възобновяемите енерго-източници

Китай иска държавите да се споразумеят да заменят възобновяемите енергийни източници с изкопаеми горива, заяви главният служител на страната по въпросите на климата, докато през уикенда държавите спореха за формулировката на споразумението за климатичната криза.

Китайският пратеник по въпросите на климата Си Джънхуа не пожела да каже ясно дали Китай подкрепя или се противопоставя на постепенното премахване на изкопаемите горива, за което настояват повече от 100 правителства по време на ключовите преговори за климата - срещата на върха на ООН в Cop28.

Той обаче посочи, че той и неговата делегация са положително настроени да се опитат да намерят компромис по спорния въпрос, който се превърна в централна тема на двуседмичните преговори, които сега достигат до заключителния си етап в Дубай и трябва да приключат на 11 декември.

Той даде индикация за това, което Китай вижда като възможен компромис, като се позова на съвместното изявление, направено с Джон Кери, американския пратеник по въпросите на климата, на среща в Сънилендс, Калифорния, през ноември. "Имахме тази формулировка, в която се казваше, че както Китай, така и САЩ ще насърчават масово внедряването на възобновяеми енергийни източници и ще ги използват за постепенно и организирано заместване на производството на електроенергия от нефт, газ и въглища, така че да можем да намалим емисиите на парникови газове", каза Си чрез преводач на малка пресконференция, на която присъства Guardian./БГНЕС