Огнища на COVID-19 в предприятия в Стара Загора, 20 работници са заразени

20 работници от две предприятия в Стара Загора са дали положителни проби за коронавирус, стана ясно на брифинг на Областния противоепидемичен щаб, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Част от хората са от Нова Загора. 11 са случай те на територията на Старозахоеска област. 4-ма от заболелите са в болница, 3-ма са с лека симптоматика на домашно лечение, още четирима са без симптоми, но с положителни PCR -тестове.

Затваряне на двете предприятия не се налага, категоричен бе шефът на РЗИ - Стара Загора доктор Станимир Станков. По думите му, взетите мерки за почистване отговарят на дезинфектирането на операционни зали. Заразата в двете фирми тръгва от мъж и жена, които работели в предприятията, считат здравните специалисти. 55-годишната жена имала лека симптоматика цяла седмица. В 18-годишния си стаж никога не била ползвала болничен. Считала, че страда от летен вирус и ще се излекува. В неделя работничката се почувствала зле и била приета в Инфекциозната клиника на УМБАЛ -Стара Загора. Състоянието К е тежко и вече е интубирана. Съпругът й работел като огняр в другата фирма, превърнала се в локално огнище.

От неделя до днес в Стара Загора са констатирани 11 заболели от коронавирус. Всички те са служители в двете предприятия. Официалните власти за пореден път днес отказаха да съобщят имената на фирмите. С мотива, че не е нужно да се всява допълнителна паника./БГНЕС