Covid-19: Равносметката за ден на вируса в света

Равносметка за един ден на коронавируса в света прави АФП.

Повод за нея е кончината на бившия шеф на Обединения съвет на началник-щабовете и първият чернокож държавен секретар на САЩ, който почина от Covid-19 днес. Той почина на 84-годишна възраст.

Равносметката сочи още, че Европейският съюз е изнесъл над един милиард дози от препарати срещу коронавируса в последните 10 месеца, каза днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Южна Африка отхвърли използването на руската ваксина срещу вируса - Спутник V. Основните опасения на южноафриканския здравен регулатор е, че препаратът може да допринесе за увеличаване на риска от заразяване с ХИВ при мъжете.

Италия разследва висш държавен ръководител, отговорен за борбата с коронавируса - Доменико Аркури, който е разследван по подозрения за присвояване и злоупотреба със служебно положение при закупуването на предпазни маски от Китай.

Анти-ковид настроенията са по-силни от страха от вируса - това става ясно от анкета сред жители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Швеция и Япония, които предпочитат държавата да подпомага икономиките, вместо да налага рестриктивни мерки и локдауни.

Република Конго обяви нова амбициозна програма за борба с третата вълна на вируса: в рамките на 45 дни трябва да бъдат ваксинирани най-малко 750 хиляди души в страната.

Над 4,8 милиона са вече жертвите на коронавируса в света: най -малко 4 895 733 души са загинали от заразата от появата на огнището й в Китай през декември 2019 г. Най-много жертви има в САЩ, които са изгубили 724 317 пациенти, следвани от Бразилия с 603 282, Индия - 452 290, Мексико - 284 381 и Русия - 224 310.

Като се има предвид допълнителната смъртност, пряко и косвено свързана с Covid-19, Световната здравна организация смята, че общият брой на смъртните случаи може да бъде два до три пъти по-голям./БГНЕС