COVID-19 върна американците към цигарите

Спадът в продажбите на цигари в САЩ, продължил десетилетия, спря миналата година, тъй като хората в заключване палят цигара по-често, а опасенията за здравето около електронните цигари накараха някои вайпъри да се върнат към цигарите, съобщи „Уол Стрийт джърнъл”.

Преди пандемията продажбите на цигари в САЩ намаляваха с ускоряващи се темпове, достигайки 5,5% през 2019 г., когато пушачите се отказаха или преминаха към алтернативи като електронни цигари .

Пандемията задейства спирачките на този процес.

През 2020 г. продажбите на цигарената индустрия в САЩ са равни на тези от предишната година, сочат данните, публикувани от производителя на Marlboro Altria Group Inc.

Хората имаха повече възможности да пушат, защото прекарваха повече време вкъщи и имаха повече пари за цигари, тъй като харчеха по-малко за бензин, пътувания и забавления, казаха от Altria. Те също така пиели повече алкохол, сочи информация от производителите на спиртни напитки.

В същото време някои потребители на е-цигари се върнаха към нормалните цигари поради увеличените данъци върху електронните цигари, забраните за ароматизирани продукти за вайпинг и объркването относно въздействието на вайпинга върху здравето, казват потребители и служителите в индустрията.

От Altria не предложиха прогноза за продажбите на цигари през 2021 г., заявявайки, че това ще зависи отчасти от въвеждането на ваксината срещу COVID-19 и как се променя поведението на потребителите след ваксинацията им.

Миналата година продажбите на цигари в САЩ дори са били с по-голям обем, отколкото през 2015 г., когато цените на бензина спаднаха рязко, освобождавайки средства и много хора се върнаха към цигарите./БГНЕС

Тагове: