Covid причинява сериозни и продължителни проблеми със съня

Много хора страдат от умора, замъгляване на съзнанието, проблеми със съня и с паметта след преболедуване на коронавирусната инфекция. Други проучвания доказват влошаване на психичното здраве, тревожност и депресия. Според изследователите от университета в Манчестър във Великобритания, които са автори на настоящото изследване, досега около 37% от хората в Съединените щати са се заразили със SARS-CoV-2. Въпреки това, само около 1 от 4 души са били регистрирани в системата като заразени.

Настоящото проучване включва данни за почти 12 милиона души. Авторите на изследването сравняват резултатите от психиатричното здраве на тези, които са дали положителна проба за SARS-CoV-2, с тези, които са дали отрицателен тест. Проучването е публикувано в сп. JAMA Network OpenTrusted Source.

След анализ изследователите откриват пряка връзка между SARS-CoV-2 и повишен риск от проблеми със съня и умората. Пренебрежително малко са случаите на други психиатрични състояния, като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

Положителният тест за коронавирус се свързва и с по-висок риск от проблеми със съня и предписвания за лекарства като антидепресанти, небензодиазепинови хипнотици и стабилизатори на настроението.

Освен това изследователите отбелязват, че хората на възраст 80 и повече години са най-склонни да развият психични състояния, че тези на възраст 60-69 години са изложени на най-голям риск от умора и нарушения на съня и че жените са изложени на по-голям общ риск от усложнения спрямо мъжете. /БГНЕС