COVID в САЩ: По-тежка вълна въпреки ваксините

Повече от 100 хиляди души са хоспитализирани с Ковид в САЩ - ниво, достигнато за първи път от януари насам, отчитат здравните власти в САЩ, предаде CNN.

Тази цифра показва драстично увеличение на пациентите, заболели от силно заразния вариант Делта. Заболеваемостта е два пъти по-висока спрямо същия ден на миналата година, когато все още нямаше налични ваксини.

И все пак, по-голямата част от пациентите в болниците не са ваксинирани, съобщи д-р Пол Офит, член на консултативния комитет на САЩ по храните и лекарствата. "Числата сега в много отношения са по-лоши от миналия август", каза Офит. "Миналия август имахме напълно податливо население (и) нямахме ваксина. Сега едва половината от гражданите са ваксинирани, но въпреки това хоспитализациите растат", допълни лекарят.

Хоспитализациите и случаите на Covid-19 скочиха рязко от края на юни, тъй като вариантът Делта става все по-разпространен в САЩ.

Повече от 100 317 пациенти с Covid-19 са настанени към момента в болници - това е шест пъти повече кпрямо цифрите от преди девет седмици, отчитат от Министерството на здравеопазването.

САЩ регистрира повече от 152 400 нови случая на Covid-19 за ден през последната седмица - 13 пъти повече спрямо тези преди около девет седмици, според данни на университета „Джонс Хопкинс“./БГНЕС