CureVac започва проучване за ваксината си сред 20 хиляди доброволци

Европейската агенция по лекарствата започва оценка на ваксината срещу COVID-19 на германския производител CureVac, който съвсем скоро обяви сътрудничество с Bayer.

Проучването започва в края на месеца. Очаква се да бъдат набрани над 20 000 доброволци.

Един от центровете за провеждане на изследването е Антверпен. Според процедурите, на половината ще бъде инжектирана новата ваксина, а на другата половина – плацeбо. Никой обаче от доброволците няма да знае какво му е инжектирано. Самите лекари също няма да знаят, единствено компютър на фармацевтичната компания.

Информация доброволците ще получат едва след втората ваксина. Целият процес ще продължи в рамките на 5 посещения.

В първия ден на тестването с кандидатите ще се проведе обширно медицинско интервю, кръвен тест и първа инжекция, след което ще трябва да се изчака половин час, за да се провери дали има странични ефекти. Друг кръвен тест ще последва две седмици по-късно. Медицинска сестра ще се обажда на доброволците на всеки 14 дни.

29 дни след първата ваксинация ще бъде поставена втора. На 43-я ден ще се извърши друг кръвен тест, за да се види дали са направени антитела.

Всички участници ще бъдат помолени да се върнат след шест месеца и една година за нов кръвен тест и интервю с лекаря.

Тази ваксина кара тялото да произвежда протеин, подобен на този на вируса, което кара имунната система да реагира, когато човек се зарази.

Очаква се първите резултати от проучването да бъдат обявени в края на март.

Производството на ваксината на CureVac вече е започнало, но все още чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Професор Пиер Ван Дам, ръководител на Центъра за оценка на ваксинациите към Университета в Антверпен, е основният координатор на изследването, докато самите медицински тестове се организират от службите по трудова медицина Cohezio и Mensura в Брюксел. /БГНЕС

-----------------------------------

За БГНЕС Апостол Апостолов, Белгия.