Национална стачка в сряда и блокиране на държавата (ОБНОВЕНА)

Национална стачка в сряда и блокиране на държавата, призоваха от трибуната на протеста. Тази нощ ще бъдат блокирани с две повече възлови кръстовища в София. Това са Лъвов мост и бул. "България" и "Фритьоф Нансен", предаде репортер на БГНЕС.

Хиляди граждани поискаха оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и свободни парламентарни избори.

"Време е да изхвърлим тия фрази от сорта на: Свикнали сме, така стоят нещата в България". Това каза студентката Даяна, която е пред президентството, където се събират хора, за да се включат в 15-я ден на антиправителствения протест в София.

В началото на протеста граждани замеряха сградата на Министерския съвет със семки и бонбони. Според организаторите на протеста, в четвъртък гражданите ще изразят недоволството си, като шествието се раздели на десет основни лъча, които ще блокират десет основни булеварда в столицата. "Скъпа Ангела, скъпа Урсула, слепи ли сте, или също сте корумпирани", гласи плакат на немски език на протеста.

Павлина каза, че е днес на протеста, защото трябва да има промяна. „Промяна в правосъдието, промяна в морала, даже промяна и за това децата ми да останат тук, а не да заминат да учат някъде другаде”, каза жената, дошла с най-малка от трите си дъщери.

„Това дали те ще си подадат оставката вече не мога да кажа, но надявам се да разберат, че ще сме винаги навънка, на улицата, когато правят безобразия. Дали ще си ги изберат пак на следващите избори, това не мога да кажа, но те трябва да знаят, че когато изберат следващия път и продължават да правят същите неща, ние пак ще излизаме постоянно и ще ги тормозим докрай”, каза Светослав, който идва за 11-ти ден на протеста. Той коментира и новите предложения за министри. „От интернет днес разглеждах интересни неща за тях, като предложението за нов здравен министър. Всъщност се опитва да се направи някаква подмяна, защото се предполагаше, че тези министри, които ги махнаха, са на Пеевски, сега предлагат някакви други, от които пак става ясно, че пак са свързани с Пеевски. И именно това е причината да съм тук днес”, каза младият мъж. Той обясни, че се интересувал какви са новите министри, тъй като не са познати лица. „И излязоха някакви информации, че едва ли не пак са хора на Пеевски, така че това е причината да съм тук пак отново”, каза той.

„Мисля, че правителството в сегашната си форма има нужда от сериозна чистка от хората, които са замесени в схеми, корупция, скандалчета, които станаха ежедневие”, каза Даяна, която е студентка и смята, че ремонтът на кабинета няма да тушира напрежението на улицата.

Никога българите не са били по-единни в желанието си да отвоюват държавата от мафията, каза президентът Румен Радев, който излезе при протестиращите, за да говори с тях.

"15-и ден площадите са пълни с надежда и непримиримост благодарение на вас. Хиляди хора протестират по улиците на всички големи градове на България и Европа. Плакатите ви казват много истини, които медиите премълчаваха; за които властта остава глуха и отказва да чуе. Протестите убедиха всички българи, че не са сами и че общото желание за свобода, законност и справедливост обедини всички поколения. България излезе от хипнозата на пропагандата и светът отправи поглед към България. Протестът не се поддаде на провокациите, не се уплашихте от заплахите и репресиите. Всички вие без оглед на политическа принадлежност, веете заедно трибагреника. Никога българите не са били по-единни в желанието си да си отвоюват държавата от мафията. Площадът роди братството на почтенните хора, които няма да робуват на ължи и заплахи и ще отхвърлят всякаква обреченост; и които вярват, че свободна България на достойните граждани е нашето бъдеще.

Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Отново е глуха и не чува гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета. Надявах се, че летните отпуски и умората ще ви разколебаят, но ако имат смелостта да слязат при вас и да ви погледнат в очите, ще видят, че вие няма да допуснете това.

Протестите са началото на края на порочния модел, който ни закотви на дъното на Европа. Нужен ни е нов парламент, защото сегашното мнозинство е глухо за исканията на хората. Нужно е да отворим пътя за Конституционна реформа, и промени, които да укрепят гражданските права, да проведат правосъдна реформа, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи, и които да върнат нашите братя от чужбина. И много важно – да гарантират Европейското развитие на България, а не да се използват тези фрази като красива фасада, зад която се вихри грабеж и безчинство. Задачата е историческа, тя изисква единство!

На много плакати видях думата „заедно“, но тя е ключът към успеха. Залогът е България, и всички вие днес пишете историята на България.

Пожелавам Ви успех и непримиримост!

Мутри – вън! Да живее България!“, завърши Радев.

По традиция протести се проведоха и в други градове на страната.

Промените в правителството няма да спрат протестите. Това заявиха в 15-а вечер на недоволство в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Коментарът на протестиращите за оставките и новите министри: "Хората не искат подмяна, а промяна! Това за мен е един ход на отчаяние от страна на Борисов, който никога досега не сме го виждали толкова уплашен", казаха протестиращи. Те бяха категорични, че недоволството ще продължи, докато правителството не падне и главният прокурор не подаде оставка. /БГНЕС