Д.Цанчев в Брюксел: България няма да допусне РСМ да легитимира историческите манипулации

Ние не можем да допуснем влизането на РСМ в ЕС да легитимира исторически манипулации. Ние не можем да приемем малцинствени, териториални и езикови претенции, основани на фалшифицирана история. Това трябва да спре. Затова България настоява изложените от нас елементи да се включат в Преговорната рамка за РСМ, което би дало на страната ни търсените от нас минимални гаранции. Не можем да подкрепим друго решение.

Това казва постоянният представител на Република България към Европейския съюз посланик Димитър Цанчев по време на вчерашната среща в Брюксел на Корепер, на която се обсъждаше преговорната рамка за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

"Единственото приемливо решение е червените линии на страната ни да бъдат включени в Преговорната рамка за РСМ, така както предвижда нашата национална позиция. Всяко друго решение е неприемливо за българското Народно събрание, за българското правителство и за българското общество. Не разбираме защо Съветът трябва в Декларация да обяснява как разглежда позицията на страна кандидат, вместо в юридически задължителен документ да посочи задълженията й. Не разбираме какъв проблем може да има за една страна кандидат в това ясно да заяви, че няма териториални претенции и малцинствени претенции към държава членка на ЕС. Не разбираме какъв проблем има Съветът да използва в Преговорната рамка вече утвърдената и съгласувана езикова формула използвана в преговорната рамка за Черна гора - “официалния език на Република Северна Македония”, казва Цанчев.

Според българският дипломат по най-важния въпрос – настояването ни за преговорна глава 35 – "целта на България е да получи ефективен механизъм за оказване на влияние в рамките на целия преговорен процес, за да се гарантира прилагането на двустранния Договор за добросъседство". "Този договор не се изпълнява от страната кандидат, затова сме в това положение. Основни клаузи в този договор са свързани с историята. Това е така, защото държавната доктрина на страната кандидат е основана на съзнателното манипулиране на историята за сметка на съседните държави. Това беше и основна част от проблема за името с Гърция. Тази фалшифицирана история присъства в учебниците, чрез нея македонските деца от български произход се възпитават вече няколко поколения наред в омраза към България и българите", посочва Цанчев.

Българският дипломат подчертава, че "за страната ни е много важен въпросът за спиране на историческите фалшификации и този въпрос трябва да бъде окончателно решен преди началото на преговорите".

БГНЕС припомня, че вчера България официално уведоми Европейската комисия, че "не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия". За България е неприемлив вариантът условията ни към РСМ да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. /БГНЕС