Дълга опашка от чакащи за ваксина в съботния ден

И в днешния съботен ден пред Имунизационния център на "Пирогов" се вие дълга опашка от граждани, дошли да се ваксинират срещу COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Центърът отвори още в 8.30 часа. Предлагат се всички ваксини, регистрирани и разрешени за употреба в България. Извършват се и бустерни дози, като не е необходимо предварително записване. В педиатричен кабинет се поставят ваксини на деца от 5 до 11 години, но за там се изисква записване.

Екипът ни срещна хора, чакащи за имунизация и реимунизация и пред центъра на болница "Света Анна" - Окръжна болница. Тук опашна няма, чакащите вървят бързо като много от тях са за поставяне на бустерна доза.

За последното денонощие са поставени 34 482 дози ваксина, а общо поставените дози от началото на пандемията у нас са 3 838 576.

375 523 са общият брой на поставени бустерни дози към днешна дата.

Според данните на Единния информационен портал 5 524 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 2 674 от тях са установени с PCR, а 2 850 - с бързи антигенни тестове. 74,02 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани.

И днес, и в неделя в София работят изнесените ваксинационни пунктове в големите търговски центрове "Парадайс", "Сердика", "Ринг Мол", "The Mall", "България", както и в културния дом в жк "Дружба". Ваксини се поставят и в разкритите пунктове на две от станциите на метрото – „НДК“ и „Софийски университет“, както и в 12 ДКЦ и 24 ДКЦ. /БГНЕС