Д-р Ахмед Странджев: Засилва се интересът към ваксинирането

Интересът към ваксинацията се увеличава в последните дни. В събота направихме 150 ваксини, а днес до 11:00 ч. около 50. Това каза за БГНЕС д-р Ахмед Странджев от 12-то ДКЦ в София, който днес поставя ваксини във ваксинационния пункт в Дружба.

„Заради вълната, която идва в момента и хората се информират повече за ваксините, повече близки имат имунизирани и видяха, че няма нещо страшно и решиха и те да се престрашат“, коментира д-р Странджев причините за повишения интерес към ваксинацията.

По думите му хората най-често избират да им бъде поставена „Пфайзер“, „Янсен“ или „Модерна“.

Кристина Данева излиза от кабинета, където д-р Странджев й е поставил ваксината на „Модерна“.

„Много се двоумих дали да се ваксинирам и на този етап реших, че трябва да си сложа ваксина“, каза тя.

Жената коментира, че няма опашки от чакащи там, и отдава това на факта, че все още има хора, които се страхуват, така както тя се е страхувала преди месеци.

„Страхувах се за последствия. Синът ми се ваксинира преди мен и аз реших, че щом на него нищо му няма мога и аз да се ваксинирам“, посочи Данева причината да преосмисли мнението си за ваксините.

За разлика от пункта в "Дружба" при този, намиращ се на паркинга на хипермаркета на бул. „Цариградско шосе“ освен безплатна ваксина, дошлите получават като стимул и ваучер за покупки в магазина на стойност 20 лв. Той може да се използва само, ако купят стоки на стойност над 50 лв. Въпреки тази възможност дошлите да се ваксинират признават, че не това е причината да се ваксинират.

„Няма значение дали има ваучери или няма. Тук въпросът е дали искаш да се бориш с тази пандемия или не“, заяви Евгени Романович, които избра еднодозова ваксина и добави, че за някой може и да е стимул ваучерът, за да се ваксинира, но не и за него.

Попитан защо чак сега се ваксинира, той не можа да обясни, но заяви, че сега е взел решение и затова го прави.

„Трябва да се борим с пандемията. По друг начин хората още нямат решение, освен с ваксинация“, коментира Романович./БГНЕС