Д-р Ангел Кунчев: 51 са случаите на морбили в страната -

51 са случаите на морбили в страната към момента, съобщи д-р Ангел Кунчев във връзка с разпространението на инфекциозното заболяване, предаде репортер на БГНЕС.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Главният здравен инспектор направи сравнение, че през миналата 2018 година, е имало 13 случая на морбили. През миналата година здравните инспектори са направили над 16 000 проверки дали е спазен задължителния имунизационен календар. Съставени са 112 акта на родители. Отделно са глобени общопрактикуващи лекари и друг медицински персонал.

„Моето мнение е, че ако някой си мисли, че с 50 или 100 лева глоба може да задължи особено малцинствените групи да се имунизират, е илюзия. И да направите акт на някой безработен, ефектът е никакъв”, смята д-р Кунчев.

Според него по-добре е на една майка да се обясни защо трябва да имунизира детето си, отколкото да се тръгва с глоби. Кунчев е убеден, че за да не направи имунизация майката или не знае, или е заблудена по някакъв начин, или се страхува.

„Три години в съседите около нас ври и кипи от морбили. Над 50 000 са засегнатите през 2017 г. в Украйна, над 5000 са в Румъния, 2000 в Сърбия, над 2500 в Гърция и над 200 в Македония, където има и смъртни случаи. С две думи – морбили е сериозно заболяване”, каза здравният главен инспектор.

Кунчев разкри редица фрапантни случаи с обяснения на лекари. Един от тях е именно от Благоевградско, където дете не е имунизирано година и половина с аргумента, че било непрекъснато болно.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръча деца до 13-месечна възраст да не се водят в чужбина, особено в съседните страни, където върлува морбили. Според него, въпреки направената миналата година препоръка, масово по Великден имало неимунизирани деца на екскурзии. Тази година той очаква пак да не се спази препоръката. /БГНЕС