Д-р Дариткова: Нараства резистентността към антибиотици

Социалните вреди от антимикробната резистентност в развитите държави, както и у нас, е равна на сумарната вреда, която имат грипа, СПИН-а и туберколозата. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, предаде репортер на БГНЕС.

„Резистентността води до такива вреди за здравето на обществото, каквито вреди нанасят трите важни заболявания - СПИН, туберколоза и грип. Това е големия проблем, и всеки лев, даден за намаляване на резистентността и за увеличаване на знанията на хората, на обществото, е в правилна посока”, каза той.

По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците, Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Антибиотиците: Използвайте отговорно“.

„Във връзка със Световната седмица за информация за антимикробната резистентност, която се провежда през ноември, ние организирахме тази дискусия, за да може да повишим информираността на обществото по темата, да посочим какви са постиженията и предизвикателствата в България, и да очертаем мерки за преодоляване на проблема, който е твърде сериозен. Нещо, което за съжаление води до смърт на стотици хиляди пациенти и в бъдещ план се създава заплаха, която е съизмерима със заплахите на няколко инфекциозни болести сумарно, както разказа проф. Кантарджиев. Затова е важно да бъдем информирани, да бъдем подновени и добре организирани, за да се справим с това предизивкателство”, каза председателят на Комисията по здравеопазването на НС д-р Даниела Дариткова. /БГНЕС