Д-р Димитър Петров: Донорите за трансплантация са с фалшиви имена

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите гражданите и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват. Това съобщи пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.министърът.

БГНЕС припомня, че на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Днес министърът на правосъдието Янаки Стоилов каза пред БГНЕС, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка сега ще се направи конкретна проверка по случая с болница „Лозенец“. /БГНЕС