Д-р Димитър Петров: МЗ ще продължи проверките в големите болници

Министерството на здравеопазването ще продължи с проверки в големи болници, които са в тежко финансово състояние и за които има сигнали за драстични нарушения. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По повод констатирани нарушения в редица лечебни заведения той посочи, че "проблемите на управленско ниво на болниците не трябва да касаят лекарите или пациентите".

Пред БНР д-р Петров подчерта, че Министерството на здравеопазването не е разследващ орган.

"Практиката показва, че виждаме повърхността на нещата. В пълната си цялост нещата излизат, когато се смени ръководството и когато други институции влязат в болниците... Откакто е служебното правителство, хора, които досега са се страхували, започват да подават сигнали", каза той.

На 3 юни здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви за нарушение в болница "Лозенец", където са извършвани незаконни трансплантации. Това доведе до отстраняването на дългогодишния директор на болницата проф. Любомир Спасов. На следващия ден беше назначен нов съвет на директорите, но това решение беше блокирано от Софийския градски съд по искане на Спасов.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. /БГНЕС