Д-р Джема Грозданова: Републиканци за България ще работи за геополитическа стабилност

Решенията в Covid кризата се взимат без аргументи. Трябва да вярваме на науката, за да можем да преодолеем икономическата криза.

Друг е въпросът в България това по какъв начин се представя на хората и по какъв начин се манипулира общественото мнение, особено преди избори. Това заяви водачът на ПП „Републиканци за България“ в 24-ти МИР София-град и международен секретар на партията д-р Джема Грозданова, в предаването „Референдум“ по БНТ.

„Eдна политическа сила, колкото и да е голяма и силна, не може сама да реши такъв вид проблем. Проблемът се създава, една здравна криза, която доведе до икономическа се политизира твърде много“, каза още Грозданова.

Според нея не трябва да се забравя, че големите нации неслучайно са наляли милиарди в създаването на ваксина.

Тя посочи, че всяко пазаруване не е по-малко рисково от това да отидеш в секцията и да гласуваш. „Вярвам, че хората ще направят своя избор“, каза Джема Грозданова.

„Краткотрайността на решенията и тяхната дългосрочност зависи от критериите и аргументите, с които те се взимат. За да вземеше решение да затвориш или отвориш, трябва да си си поставил съответния критерий. Важното е да търсиш резултатност от мерките, които си взел“, каза още д-р Грозданова.

Според кандидата за народен представител всички бизнеси е трябвало да бъдат реално подпомогнати. „Не съм чула някой да е реално подпомогнат от тези милиарди, за които се говори“, заяви още Грозданова.

По думите й не можем да говорим за мерки без да сме запознати със състоянието на бюджета и от това дали той няма нужда от актуализация.

„Няма как Републиканци за България да кажем или обещаем нещо, което не е реализируемо в следващ момент“, уточни международният секретар на партията.

„Влизането в еврозоната за България е задължение по договора й с ЕС. Има т.нар. критерии за конвергенция, които предпазват й държавата, която кандидатства за еврозоната й самата нея, от проблеми които биха се създали. Затова го има валутния механизъм ERM II, в който сме задължени да стоим поне две години. Всичко, което трябва да се направи като национален план, за да достигнем еврозоната през 2024 г. зависи от това правителство, което предстои да дойде“, уточни тя.

„Еврозоната е интеграционен процес както и Шенген, така че, за да влезнем в него трябва да отговаряме на определени критерии и това е политическо решение. Може технически и математически да сме изпълнили всички критерии, но както при влизането в Шенген, решението ще се обвърже и с развитието на България в областта и на върховенството на закона“, припомни тя.

„Републиканци за България са твърдо за приемането на еврото, защото това ще означава, че България е изпълнила своите задачи, по всички механизми за наблюдение, в които сме в момента“, каза международният секретар на партията.

Относно позицията за членство на Република Северна Македония в ЕС, Грозданова заяви: „Ние сме единствената партия, която ясно артикулира в общественото пространство, това че РСМ трябва да бъде член на ЕС, колкото се може по-бързо. Както направихме така да ратифицираме протокола за влизане в НАТО, така и сега не трябваше да спираме преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз и да се опитваме да внасяме двустранни въпроси, в разговора в ЕК за съответното членство. Това няма да се допусне. Знам, че този въпрос е много чувствителен за много българи, не го подценявам, като акцентиране върху националния интерес. Мисля че е редно с тази тема да се занимават млади, необвързани и хора, които нямат обсесия от темата“, добави тя.

„Искам да възприемем РСМ като една суверенна, съседна държава, която има всички свои права и задължения, когато иска да влезе в съответния формат – в случая ЕС. Те са наясно с грешките, които са допуснали и допускат и смятам, че оттук нататък нашата цел и работа е да направим така, че да осигурим геополитическата стабилност и на България, и в региона, като подпомагаме РСМ като съседна държава и да бъде член на ЕС“, заключи Грозданова.

Искам да кажа на хората, които биха искали да ни подкрепят да не се притесняват да дадат гласа си, защото Републиканци за България ще влезе в българския парламент и то с процент доста над бариерата. Искам да ги убедя в това, че ще водим устойчива политика във всички области и ще се съобразяваме с националния интерес. Искам лично аз хората, които остават в България да бъдат спокойни и щастливи, и да знаят, че техният труд има стойност и с него те могат да осигурят и себе си, и децата си, и държавата да не им пречи затова. Един бизнес е такъв, когато работи – иначе се превръща в държавно предприятие. Подкрепете ни с номер 21 в бюлетината“, призова кандидатът за народен представител и водач на листата на 24 МИР-София. /БГНЕС