Д-р Елеонора Лилова: Децата са умни и креативни, нужно им е само малко вяра в тях и подкрепа

Държавната агенция за закрила на детето обявви национален конкурс за видеа и фотографии „Гаранция: #щастливо детство“. Участници в него могат да са всички деца на възраст от 10 до 17 години. За идеята на конкурса, очакванията и актуалните политики за децата, разговаряме с д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Въпрос: Д-р Лилова, започна националния конкурс на Държавната агенция за закрила на детето за видеа и фотографии „Гаранция: #щастливо детство“, какви са условията за участие?

д-р Елеонора Лилова: Условията за участие са отворени към всички деца от 10 до 17 години, които имат желание да споделят щастлив за тях миг, своите творчески идеи и лично усещане за Щастие. Състезателните категории са две – за фотография или видео, които да отговарят на темата: Кога, къде и с кого съм най-щастлив. Участниците имат пълна свобода на избор какво съдържание и кого да включат в тях. Това може да е мястото, където се чувстват най-добре, може да са значимите за тях хора или дори селфи, което е запечатало емоцията на детето. Единствените условия са снимките да са придружени с кратко описание, а видеата да са монтирани и с продължителност до две минути. Ще очакваме детските шедьоври на e-mail: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание. до 6 септември 2022г., включително.

Въпрос: Как се спряхте точно на тази тема?

д-р Елеонора Лилова: Темата обсъдихме заедно с членовете на Съвета на децата. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето, и като родител винаги е водещо и изключително важно да чувам от първо лице какво вълнува децата, какво ги прави щастливи, за да имаме ясна представа за техните очаквания за света, в който живеят. Имала съм възможността и по други поводи да споделя, че една от най-приятните ми дейности като председател на ДАЗД, са заседанията на Съвета на децата. Много е зареждащо и позитивно, когато млади, умни, амбициозни хора споделят мнението си и търсят подкрепата ни, за да чуем гласа на повече деца, които да ни покажат как да ги подкрепим по най-добрия начин.

Въпрос: Защо точно тези две категории включихте в конкурсната част и какви са Ви очакванията?

д-р Елеонора Лилова: Категориите са две, защото всички знаем, че едно от любимите занимания на децата и младежите е именно да снимат, да гледат видеа, затова ги провокираме да използват лятната си ваканция и свободно време още по-пълноценно и да изразят творчески своите най-съкровени емоции. От своя страна ние от ДАЗД сме се погрижили, разбира се, и за атрактивни за тях награди.

Въпрос: Д-р Лилова, чуваме ли детския глас? Разбираме ли детското включване като истинска необходимост?

д-р Елеонора Лилова: В ежедневието все още чуваме децата, тогава когато възрастните искаме да ги чуем. Често забравяме за тяхното мнение и взимаме решенията без тях. За това мисля, че има още много какво да се желае в тази посока. На последното заседание на Съвета на децата, което се проведе миналия месец, децата дискутираха какво според тях трябва да направим, за да се справим с бедността, здравеопазването, образованието, сигурната и безопасна среда и не на последно място тяхното свободно време. Необходимо е като общество да разберем, че децата имат своите индивидуални потребности и са много креативни. Те могат от първо лице да ни подскажат къде да съсредоточим усилията си, така че да им осигурим пълноценно детство. И точно това е нашата цел – техните идеи и предложени мерки да намерят място в бъдещ стратегически документ за политиките за децата. Затова правим и консултациите с децата, за да изготвим по-практически полезна визия за тяхното бъдеще. И новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето 2022-2027 е изготвена със сериозно участие на детските консултативни органи в страните членки. Гласът на българските деца беше чут заедно с представители на Франция, Словакия, Финландия, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора и Белгия.

Въпрос: Д-р Лилова, в България продължава да не се разбира необходимостта от документи, които ясно да са разписани мерки за закрила на детето, има ли напредък в тази посока?

д-р Елеонора Лилова: Да, трудно е да се разбере необходимостта от документи. Хората искат и очакват дела, а не поредни документи. Но ако искаме обща визия, общо разбиране и общи посоки, то ние трябва да имаме и общи социално приети дейности. Имаме напредък в изготвянето на нова визия за национален стратегически документ и нов проект на „Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с децата“. Още в началото на настоящата година, във връзка със зачестили случаи на насилие от и над деца, поисках да се възобнови дейността на работната група "Превенция на насилието и злоупотребата над деца". Експертите събраха и анализираха цялата информация от различни ведомства, свързани със случаите на насилие на деца в страната за последните три години. Проведени са множество консултации с представители на институции, неправителствени организации, родителски организации, както и с професионалисти, деца и младежи. Вярвам, че документа ще бъде разбран от политиците ще получи обществена подкрепа. Иска ми се колкото се може повече хора да ни чуят, че не само за децата е важно да бъдат разписани ясни работещи мерки за тяхната закрила, това е необходимо и за възрастните, които се грижат за тях. На всички ни е ясно колко динамично и забързано е ежедневието. Понякога силите не стигат за всичко, което трябва да свърши един родител или близък на дете, и тук точно идва отговорността на обществото ни като цяло, защото примера, който даваме, непримиримостта към арогантното и неглижиращото отношение към деца и от деца, е обща задача. Само така ще постигнем безопасно и щастливо детство за всяко дете у нас. /БГНЕС