Д-р Галя Георгиева: Запушен нос не се лекува само с капки за нос

Никога едно лечение на запушен нос не се изчерпва само с капки за нос. Това каза пред БГНЕС д-р Галя Георгиева – специалист уши, нос, гърло, която работи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Капките за нос помагат, те са медикамент и след като са създадени като лекарство, явно има нужда от тях. Но са токова много, че пациентите решават, че могат да ги ползват без преди това да се посъветват с лекар.

„В много от случаите хората си самонавреждат, употребявайки неподходящи медикаменти. Лошото е, че се наблюдава тенденция, при която пациентите като виждат, че нещо веднъж им е помогнало, смятат, че всеки път ще е така. Те свикват да го ползват, без да се посъветват с лекар при всеки конкретен случай и всяко ново заболяване. Не всеки път едно лекарство, което веднъж е било подходящо и успешно, при следващ път и друго заболяване ще свърши същата работа. Пациентът разчита, че нещата уж са същите, ще има същия ефект и продължават да употребяват дадено лекарство многократно. Така, за съжаление, се получава ефектът, при който се изчерпва резултатът от лекарството и по-скоро се наблюдава увреждащото му действие. Знаем, че всички лекарства са такива в определената доза, срок на действие и начин на употреба ”, обясни д-р Георгиева.

Тя обясни, че като казваме „капки за нос” обикновено се има предвид най-голямата и най-разпространена група медикаменти - т.нар. деконгестанти или отпушващи капки за нос, които са много голям брой търговски марки на пазара, но всички са производни от няколко основни молекули.

„Тъй като са с бърз ефект и са лесно достъпни, тоест отпускат се без рецепта от аптеките, с тях обикновено се злоупотребява", каза още д-р Георгиева и обясни, че с капките за нос лесно се стига до момент на привикване и на увреждащо действие, основно се вреди на механизмите на самовъзстановяване и на нормалната физиология на носната лигавица.

„Дихателната лигавица под микроскоп представлява фини реснички, които се движат в една посока и постоянно се отделя секрет, който овлажнява лигавицата. Ако дълго време се употребяват и неправилно, буквално се злоупотребява с отпушващите капки, се блокира този физиологичен механизъм на нормалното, постоянно движение на ресничките и постоянното образуване на секрет. Така лигавицата се засушава, а след дълга употреба дори самата лигавица задебелява и след това не може да бъде възстановена”, заяви лекарят.

Д-р Георгиева обясни, че всяка една хрема, всяко запушване на носа обикновено е израз на възпалителна реакция в организма, на някаква настинка или вирусна инфекция – леко или по-тежко протичаща, в част от случаите на алергична проява. „Никога едно лечение на запушен нос не се изчерпва само с капки за нос, то има и съпътстващи медикаменти задължително. Добрият ефект на отпушването и трайното излекуване се постига от синхронността на действие на капките за нос – локално, плюс другите медикаменти, които лекарят е преценил. Затова обикновено лекарят назначава определен курс на лечение, редно е след това да се провери от лекарят какво е състоянието. Ако носът не е достатъчно отпушен се сменя терапията – тя обикновено е на два или на три етапа с различни медикаменти, за да можем да постигнем траен ефект и да избегнем увреждащото действие на един медикамент”, каза тя.

Д-р Галя Георгиева дава и няколко полезни съвета как да преборим хремата - с общо укрепващи и общо отпушващи действия като общо загряване, аспирин – за който може да пие, парацетамол, оставане вкъщи и приемане на топли напитки. Така в първите дни на много лека хрема, д-р Георгиева съветва да си помогнем и с „домашна физиотерапия”.

Лесно решение, което много бързо парира хремата при домашната физиотерапия е да се поставят стъпалата в гореща вода. "Не да ги киснем като за педикюр, а просто в малко количество вода, която да е доста топла, без да е гореща, може човек да си докосне стъпалото. Има много рефлексогенни точки върху него, които директно влияят върху носа и едно такова загряване и режим в рамките на 24 часа могат да пресека хрема”, заяви тя.

Лекарят обърна внимание и на профилактиката с употреба на физиологичен разтвор, който е познат като солена вода. "Винаги съм казвала, че както си мием ръцете, както си мием зъбите, така съветвам моите пациенти да се научат да си промиват и носа. Това е лигавица, с много сложна, с филатрационна функция, в секрета се задържат нормално микрочастици, бактерии, други механични частици и за да улесним самоучистващата функция е хубаво да си промиваме носа. Когато отивате до санитарно помещение и си измивате ръцете, след като го направите, може с шепа леко да смръкнете и да издухате носа”, каза тя. /БГНЕС