Д-р Георги Миндов: Автентификацията е основен проблем за общопрактикуващите лекари

Основният проблем, пред който са изправени личните лекари и който не е обсъден нито на преговори, нито на срещи с Надзорния съвет на НЗОК е проблемът с автентификацията.


Това заяви пред БГНЕС д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващите лекари (ДСОПЛ).

Този проблем на общопрактикуващите лекари в цялата страна се изразява в това, че когато дойде един пациент, той трябва да бъде нотифициран електронно – дали с лична карта, дали със смарткарта или някакъв други вид документ, той няма право да получи медицинска помощ, обслужване, направление и каквото и да е дистанционно.

„В момента масово колегите нарушават тези правила. Издават такива документи, което е нарушение на Националния рамков договор и се санкционира с прекратяване на техните договори със Здравната каса“, обясни д-р Миндов.

В същото време много пациенти се възползват от тази ситуация и се създава голямо напрежение.

„Т.е. в момента, когато има една автентификация, за да вземете някакво изследване, хоспитализация или преглед в друго звено на медицинската система, вие трябва да посетите лично физически вашия общопрактикуващ лекар. В момента, когато се автентифицирате само с един подпис, който трябва да бъде на хартия, един амбулаторен лист, това трябва да отпадне и трябва да бъде с някакъв друг електронен тип идентификатор било с лична карта или някакъв друг вид карта. По този начин няма да можете да се обадите от някакво друго населено място и да кажете необходимо ми е това и това, и аз да ви го отпусна. Този автентификатор ще отвори вашето досие“, заяви д-р Миндов.

Създалият се проблем е доста голям, защото води до скандали, конфликти, саморазправи и отключване на агресия. „Хората не го разбират, всеки иска да прескочи звеното общопрактикуващ лекар и директно да стигне до болница и специализирана помощ, което в този момент и с тази нормативна база не е разрешено и е забранено“, каза медикът.

По отношение на агресията спрямо медици, дори ако тя е вербална без да се прибягва до физическо насилие, д-р Миндов заяви, че тези случаи трябва да бъдат предавани на компетентните органи и съответните лица да поемат своята отговорност пред закона. /БГНЕС